ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Tânăra activistă de mediu suedeză Greta Thunberg urmează să debarce marți dimineață la Lisabona, după ce a traversat Atlanticul pe un catamaran, și să meargă apoi la Madrid cu trenul pentru a participa la cea de-a 25-a Conferință ONU asupra Climei, au afirmat luni surse din anturajul ei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Adolescenta de 16 ani, militantă împotriva încălzirii globale, care refuză să călătorească cu avionul, a traversat prima oară Oceanul Atlantic la bordul unui iaht fără emisii poluante pentru a merge la summitul ONU asupra climei din septembrie de la New York și la Conferința ONU asupra Climei (COP25), care fusese inițial programată să aibă loc în Chile, dar a fost mutată în Spania din cauza protestelor din țara latino-americană.

Astfel, Greta Thunberg a fost nevoită să se întoarcă în Europa. Din cauză că refuză mijloacele de transport poluante (avion, vapor), activista a traversat Oceanul Atlantic înapoi spre Europa la bordul unui catamaran de 14 metri numit 'La Vagabonde', care a plecat pe 13 noiembrie din Hampton, Virginia (coasta de est a SUA) și a parcurs până în prezent peste 5.500 de kilometri.

Barca aparținând unui tânăr cuplu australian este așteptată să ajungă marți, începând cu ora 8:00 (locală și GMT), în portul din Lisabona, a comunicat anturajul suedezei.

Echipajul, din care face parte și navigatoarea britanică Nikki Henderson, va fi întâmpinat de primarul Lisabonei Fernando Medina și de tinerii activiști portughezi inspirați de Greta.

Adolescenta se va adresa apoi presei, urmând să părăsească Portugalia marți seară. Ea va călători cu trenul spre capitala Spaniei, pentru a ajunge la Conferința ONU asupra Climei.

Summitul de la Madrid, programat să pună bazele unei noi etape de acțiune climatică, a început luni în prezența a 50 de șefi de stat sau de guvern și a reprezentanților organismelor internaționale.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews