ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum 156 de ani, la data de 20 iunie 1867, președintele SUA, Andrew Johnson, a anunțat oficial că a cumpărat de la Rusia peninsula Alaska.

În echipa de negociatori americani s-a aflat George Pomuț, general de origine română. El i-a convins pe ruși să vândă Alaska la un preț complet derizoriu față de importanța strategică a asigurării securității SUA și a resurselor minerale de miliarde din subsol: 7,2 milioane de dolari pentru 1.518.800 km², circa 4,74 cenți pe hectar. La momentul tranzacției, Alaska era una dintre cele mai sărace și mai slab populate provincii ale Imperiului Țarist, resursa ei "tradițională” fiind blănurile de vidră. Până la momentul vânzării către SUA, Rusia nu i-a evaluat corect nici potențialul economic, nici importanța strategică.

La scurt timp după ce Statele Unite au cumpărat Alaska, în peninsulă a început goana după aur. Fenomenul a adus în Alaska mii de coloniști, a căror prezență a impulsionat dezvoltarea zonei. Inițial, Alaska  a avut regimul unei provincii militare, fiind controlată de Armata SUA. Alaska a primit statutul de teritoriu al SUA abia în anul 1912 și a fost declarată stat component al SUA la data de 3 ianuarie 1959.

În anul 1968, în Alaska s-a descoperit țiței, ceea ce a dat un nou impuls economiei locale. În prezent, principalele resurse ale statului Alaska sunt petrolul și gazele naturale.

George Pomuț: general al Statelor Unite și consul în Rusia

George Pomuț (1818 – 1882) s-a  născut într-o familie de români din Gyula (Jula), de pe actualul teritoriu al Ungariei. A urmat studii de drept, precum și studii militare la Viena și la Saint Etienne (Franța). În anul 1848, Pomuț a luptat de partea revoluționarilor maghiari, împotriva armatei austriece.

După înăbușirea Revoluției de la 1848, pentru a nu fi trimis în închisoare de regimul habsburgic, Pomuț a emigrat în America.

La data de 15 martie 1855, George Pomuț a obținut cetățenia Statelor Unite. În anul 1861 s-a înrolat în trupele statelor din nordul SUA, ca locotenent.După o carieră militară strălucită, Pomuț ajunge, în 1865, la gradul de general de brigadă, iar în 1866 este numit consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg. Aceasta este calitatea oficială în care George Pomuț a participat la negocierile dintre SUA și Rusia pentru Alaska.

După moartea lui, în anul 1882, Pomuț a fost înmormântat la Smolensk (Rusia).

Statele Unite continuă să-i recunoască meritele, chiar și mult după dispariția lui. O navă americană din clasa Liberty a fost denumită USS George Pomutz și fost utilizată de SUA între anii 1944 – 1970.
 
Mai multe date despre viața lui, la România Cultural