ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul american Robert Parry, laureatul Premiului Pulitzer, a publicat un articol incendiar despre Victoria Neuland, adjunctul secretarului de stat american.

Articolul are titlul „A Family Business of Perpetual War” (O afacere de familie din perpetuarea războiului) şi a apărut pe celebrul site al lui Robert Parry, consortiumnews.com, în data de 20 martie 2015.
 
  • Victoria Jane Nuland (născută Nudelman) este reprezentantă a Departamentului Statelor Unite, având funcţia de adjunct pentru Afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de Stat american John Kerry.  Ofiţer de carieră, expert pe probleme ruseşti, Victoria Nuland este acum responsabilă pentru relaţiile diplomatice cu 50 de ţări din Europa şi Eurasia, se arată în biografia de pe site-ul Departamentului de Stat.
  • Înainte de a prelua biroul european, Neuland a fost purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, în timpul mandatului lui Hillary Clinton. Anterior, a fost consilier pe probleme de politică externă pentru Dick Cheney, fostul vicepreşedinte american din cele două mandate ale lui George W. Bush. De asemenea, Nuland a fost Reprezentantul Permanent al SUA la NATO, între 2005 şi 2008. La începutul carierei sale, a lucrat la Ambasada SUA din Moscova. Experienţa din timpul mai multor administraţii - atât democrate, cât şi republicane - au făcut din Nuland un personaj foarte puternic în diplomaţia americană. Soţul ei este scriitorul neoconservator Robert Kogun, fost consilier de campanie al republicanului Mitt Romney, adversarul lui Barack Obama la prezidenţialele din 2012.

Autorul îi atacă direct atât pe Victoria Neuland pentru politica sa din Europa şi Eurasia, cât şi pe soţul său, istoricul Robert Kagan: "Victoria Nuland şi Robert Kagan au în derulare o afacere de familie. De la Departamentul de Stat, ea generează razboaie şi, din paginile de opinie, el cere Congresului să cumpere mai multe arme. Este suficient ca acest duet în familie neobişnuit să facă un pas sau doi că industria militară a şi primit fonduri suplimentare”, scrie cotidianul.ro.

  • Robert Parry a primit Premiul Pulitzer în anul 1985, când lucra la Associated Press, pentru investigaţiile sale despre CIA, care au generat o anchetă a Congresului american! Iată menţiunea de pe site-ul oficial al Premiului Pulitzer (http://www.pulitzer.org/bycat/National-Reporting):

Robert Parry spune tranşant că „dacă nu ar fi fost acţiunile d-nei Nuland, criza ucraineană poate că nu lua forme atât de acute”. Mai mult, chiar, Parry scrie că, personal, Victoria Neuland i-a îndemnat pe activiştii de partid şi pe oamenii de afaceri din Ucraina să-l conteste pe fostul preşedinte din această ţară, Viktor Ianukovici, fiind chiar prezentă în iarna lui 2014 pe Maidan, unde împărţea pachete cu mâncare printre protestanţi! N-a uitat, însă, să le amintească ucrainenilor că SUA a investit 5 miliarde de dolari pentru ca Ucraina să aspire la aderarea în UE, adaugă jurnalistul american.

Parry scrie că însăşi Victoria Nuland a selectat candidaţii pentru funcţiile de conducere după căderea lui Ianukovici şi ar fi declarat despre Arseni Iateniuk, care avea să fie ales Premier: „Iat este un băiat de-al nostru”! În acelaşi timp, soţul Victoriei Nuland, istoricul Robert Kagan, solicita Congresului american „să cheltuiască mai multe miliarde de dolari pentru industria militara” pentru apărarea Ucrainei! Robert Kagan, soţul Victoriei Nuland, a publicat mai multe lucrări, trei dintre ele apărînd şi în limba română, două fiind editate de Humanitas.

Zilele trecute, mai exact între 15-16 iulie 2015, Victoria Nuland s-a aflat din nou la Kiev, unde a reuşit să impună un statut special al regiunii Donbas. În seara în care a sosit la Kiev, potrivit Agerpres, Nuland a declarat: „Aş vrea să spun că mâine (joi) Rada Supremă va avea încă o zi istorică, la fel ca multe altele în ultimele opt luni, pentru că se lucrează la o nouă legislație menită să schimbe țara. Mâine însă parlamentul va examina un pachet complet de reforme legislative care va finaliza ceea ce cere FMI pentru a oferi următoarea tranșă a împrumutului pentru Ucraina”.