ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Colosul de 120 de metri s-a ridicat de pe rampa de lansare dar după câteva secunde s-a dezmembrat în aer, înainte de a ajunge pe orbită.

Racheta Starship, dezvoltată de compania Space X pentru zborurile viitoare spre Lună și Marte, a explodat în aer la scurt timp după decolarea de la baza Boca Chica din Texas.

Cu toate acestea, patronul Space X a salutat evenimentul ca fiind „Formidabil”.

Într-o colosală minge de foc, colosul negru și argintiu de 120 de metri s-a ridicat de la sol la ora locală 08.30 (16.30 ora României), în uralele angajaților de la Space X.

Planul de zbor era următorul: după circa trei minute de la decolare, Super Heavy, prima treaptă care trimite Starship în spațiu, care are 33 de motoare, trebuia să se detașeze și să cadă în apele Golfului Mexic.

Dar separarea nu a mai avut loc, iar racheta a continuat să se răsucească în aer după care s-a dezmembrat.

Dacă separarea de Super Heavy ar fi reușit, nava Starship ar fi trebuit să își aprindă cele șase motoare și să-și continue singură ascensiunea până la aproape 150 de kilometri altitudine, apoi să cadă în apele Pacificului după mai puțin de un tur al Pământului.

Scopul zborului era de a strânge maximum de date pentru încercările următoare.

Elon Musk a încercat să ascundă dezamăgirea eșecului. El a scris pe Twitter:

„Formidabil... Am învățat multe pentru următorul test care va avea loc peste câteva luni.”

Kate Tice, un inginer de la Space X a declarat la rândul ei:

„Am reușit să părăsim rampa de lansare, ceea ce, sincer, era tot ceea ce am sperat.”

Iar șeful NASA, Bill Nelson, a felicitat Space X și, adăugând că așteaptă „cu nerăbdare” următorul test, a declarat:

„Orice mare reușită din istorie a solicitat un anumit nivel de risc calculat.”

Starship este mai mare decât noul model de rachetă al NASA (SLS), lung de 98 de metri, dar și decât legendarul model Saturn V (111 metri) al celor șase misiuni Apollo care au dus oameni pe Lună.

De asemenea, puterea la decolare a Starship este de circa două ori mai mare decât a SLS și Saturn V.

Un mare mister plutește în legătură cu aventura spațială a Umanității: cum reușea Omul să ajungă în spațiu sau pe Lună cu atâta ușurință, în urmă cu șase decenii, când tehnologia era mai rudimentară, iar cum abia reușește să se ridice de la Pământ.

Ce s-a întâmplat cu toată experiența spațială a Omenirii din anii 1960-1970-1980? De ce mult-trâmbițatul „Progres” nu se înregistrează și în acest domeniu?

Întreruperea misiunilor lunare de acum câteva decenii și eșecurile spațiale în serie din ultima perioadă alimentează teoria conspirației că, în trecut, totul a fost doar minciună și propagandă a Războiului Rece.