ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administrația Donald Trump a anunțat oficial, marți, Congresul american și Națiunile Unite că Statele Unite au inițiat procedurile pentru retragerea din Organizația Mondială a Sănătății. 


Washingtonul acuză OMS că a reacționat cu întârziere la pandemia de coronavirus. Retragerea Statelor Unite din OMS va intra în vigoare la 6 iulie 2021, la un an după notificarea oficială de marți. SUA sunt membru fondator al OMS, în 1948, și cel mai mare contribuabil la bugetul organizației.

Președintele Donald Trump a lansat oficial procedura de retragere a Statelor Unite din OMS. „Congresul a primit notificarea că președintele a retras oficial Statele Unite din OMS în plină pandemie”, a scris pe Twitter Robert Menendez, membru democrat al Comisiei pentru afaceri externe din Senatul SUA.
 
Notificarea a fost trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres, „care este depozitarul OMS'', au menționat responsabili americani.

Națiunile Unite au confirmat, de asemenea, că au primit luni scrisoarea de retragere a SUA din OMS.

Încă de la sfârșitul lunii mai, președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite vor încheia relația cu Organizația Mondială a Sănătății, din cauza ineficienței OMS în gestionarea pandemiei. „Dat fiind că au eșuat în efectuarea reformelor cerute și foarte mult necesare, vom încheia astăzi relația noastră cu Organizația Mondială a Sănătății și vom redirecționa fondurile spre alte nevoi de sănătate mondiale, care le merită", a declarat atunci Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a cerut și clarificări din partea Chinei. „Lumea are nevoie de răspunsuri din partea Chinei în privința virusului. Trebuie să avem transparență”, a subliniat Donald Trump. Președintele SUA a acuzat China că nu a transmis în mod corespunzător informații despre coronavirus Organizației Mondiale a Sănătății și că a exercitat presiuni asupra OMS pentru "a induce lumea în eroare".

Până marți, 7 iulie, în SUA au fost confirmate 2.877.238 de infectări cu noul coronavirus, 129.643 de oameni au murit.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a precizat că Statele Unite, membru fondator al OMS în 1948, trebuie să îndeplinească două condiții pentru a se retrage din organizație: să respecte un termen de un an și să fie la zi cu contribuțiile pentru organizație.

Anunțul a fost criticat de Federația oamenilor de știință americani. Acesta survine „într-un moment în care există cea mai mare nevoie de cooperare internațională'' și această retragere „nu va face decât să afecteze lupta globală împotriva COVID-19'”, a reacționat federația.

După cum explica Financial Times într-un editorial publicat pe 6 mai anul acesta, OMS „este o instituție compromisă”, fiindcă nu are independență „față de țările membre, ci depinde doar de China”.

Provocările pentru sănătatea globală, de fapt, „cer ca OMS să depășească interesele parohiale”, fiindcă „o instituție internațională independentă, este obiectivă”, poate servi mai bine „și intereselor naționale”. Problema nu este doar întârzierea în reacții și proasta gestionare a Covid-19, dar și, de exemplu, „gestionarea opacă a H1N1”.

Donald Trump are dreptate: OMS este o entitate politică, nu științifică, influențată de țări care o finanțează. După cum scrie și Financial Times, sunt interese geopolitice care „ghidează acțiunile sale”.

În 1955, a fost implicată în lupta ideologică occidentală împotriva Uniunii Sovietice, când Adunarea mondială a sănătății, organul decizional al OMS, „a votat pentru un program de eradicare a malariei promovat de către SUA și aliații săi”.

Adevărata problemă este că, actualmente, 80% din bugetul OMS „provine din contribuții voluntare”
 
După cum Trump a sublinat de atâtea ori în ultimele săptămâni, organizația a greșit „repetat” apărând Beijingul de acuzațiile de transparență obscură la începutul răspândirii virusului. „Greșelile reiterate din partea sa și a organizației sale”, a subliniat magnatul „au fost extrem de grave pentru lumea întreagă”: potrivit președintelui american, „multe vieți ar fi putut fi salvete”, dacă directorul „ar fi urmat exemplul” unuia dintre predecesorii săi de la conducerea OMS, norvegianul Harlem Brundtland, care în 2003 a reușit să blocheze răspândirea Sars, potrvit ziarului Il Giornale.

De asemenea, ziarul The Daily Telegraph scrie că Marea Britanie are toate motivele să se alăture criticilor aduse de administrația Trump.

„Dacă OMS, sub conducerea sa actuală, investighează rolul Chinei în răspândirea Covid-19, atunci rezultatul acestei anchete nu va valora nici măcar cât bucata de hârtie pe care își va scrie concluziile. Cu toate acestea, ar fi crucial să se efectueze o investigație imparțială, obiectivă și detaliată pentru a stopa actuala pandemie și pentru a preveni astfel de evenimente. Marea Britanie este un donator major al OMS și a promis 65 de milioane de lire sterline pentru combaterea virusului. Banii contribuabililor nu trebuie irosiți și alocați unei instituții a cărei agendă politică s-a încheiat într-un eșec dezastruos. Guvernul nostru trebuie să solicite reforme imediate”, scrie ziarul britanic.