ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administrația Trump ar fi aproape gata cu planul de pace pentru Orientul Mijlociu. În esență, planul de pace pentru Israel și Palestina.

După cum a anunțat ziarul israelian Haaretz, citând cinci oficiali americani, administrația SUA va dezvălui întregii lumi planul de pace, până la sfârșitul lunii iunie. Data nu este întâmplătoare, fiind așteptat sfârșitul lunii sfinte a musulmanilor, Ramadanul.

Ideea este că în această lună, pe fondul protestelor privind transferul ambasadei SUA la Ierusalim și al simbolisticii religioase / naționale, palestinienii pot dezlănțui din nou proteste violente. Proteste la care israelienii ar putea răspunde cu o violență probabil la fel de mare cu cele în urma cărora zeci de palestinieni au murit deja, în ultima lună în Fâșia Gaza, afectând profund întreaga comunitate internațională.

Autorii planului

Autorii principali ai planului american, potrivit surselor consultate de AP, sunt ginerele președintelui Trump, Jared Kushner, și trimisul special al lui Trump pentru negocierile internaționale, Jason Greenblatt, reprezentant al președintelui SUA pentru Israel. Două persoane, prin urmare, profund legate de Tel Aviv. Acest lucru este important pentru a înțelege câteva din  liniile directoare ale planului pe care le dezvăluie site-ul israelian Debka.
Un lucru important nu trebuie însă uitat: și Kushner și Greenblatt s-au opus închiderii biroului Organizației pentru Eliberarea Palestinei de la Washington. Motivul trebuie căutat în dorința de a menține un canal diplomatic cu autoritățile de la Ramallah, capitala de facto a statului palestinian.

Celor doi autori, care aștern deja propunerile pe hârtie, li se adaugă „consultările”  cu partea israelieană, dar și cu cei din Arabia Saudită. Printul Mohammed bin Salman, care a dispărut de pe radar în ultimele săptămâni, are o relație strânsă cu Kushner. Și a fost considerat „berbecele arab” pe frontul palestinian.

Ce prevede planul

Sursele de informații israeliene citate de site-ul Debka au subliniat câteva elemente esențiale ale noului plan. Întregul document va fi anunțat nu mai devreme de jumătatea lunii iunie.

Statul palestinian va fi un stat „cu suveranitate limitată în aproximativ jumătate din Cisiordania și toată Fâșia Gaza”. Deci, o constrângere teritorială. Securitatea se va afla în mâinile israelienilor, la fel ca și punctele de trecere a frontierei. Valea Iordanului va fi pe deplin sub controlul autorităților israeliene.

În ceea ce privește Ierusalimul, ideea planului Kushner-Greenblatt este că partea estică și cartierele arabe, cu excepția orașului vechi, vor trece sub jurisdicție palestiniană. Iar capitala propusă în plan pentru acest stat palestinian va fi exact aceeași Abu Dis, oraș aflat la granița cu Ierusalimul, așa cum avansa ca propunere prințul saudit Mohammed bin Salman. Palestinienii care susțin însă că Abu Dis nu poate fi o capitală viabilă, pentru că este o localitate izolată, controlată ca o „închisoare”, fiind înconjurată de ziduri pentru a fi separată de unele colonii evreiești.


În ceea ce privește moscheile și locurile sacre ale islamului, ele vor fi sub jurisdicția Palestinei și a Iordaniei.

Planul nu prevede însă nici un drept în ceea ce privește întoarcerea refugiaților palestinieni, dar este luat în considerare „dreptul la despăgubire”, care ar urma să fie gestionat de comunitatea internațională. Dacă și în ce măsură poate fi implementat acest mecanism, totul depinde de factorii regionali. Este greu de crezut că refugiații palestinieni ar putea fi mulțumiți: privațiunile au fost uriașe în ultimele decenii. Și, până la urmă, banii nu sunt totul.
 
Ce cred palestinienii

De aceea, sunt slabe speranțe că liderii palestinieni vor accepta planul american. Mai întâi, pentru că nu recunosc Statele Unite ale Americii cu Trump pe post de interlocutor sau drept o putere care poate conduce la încheierea unui acord de pace. Administrația SUA este considerată de palestinieni mult prea părtinitoare pentru a reprezenta o terță parte. Iar decizia Washington-ului de a-și muta capitala la Ierusalim a fost pentru palestinieni dovada cea mai bună.
 
Recunoașterea de către Trump a Ierusalimului ca și capitală a Israelului și apărarea fără rezerve de către administrația SUA a politicilor premierului israelian Benjamin Netanyahu au înfuriat conducerea palestiniană, care acuză America de abandonarea rolului său de arbitru neutru în conflict. Saeb Erekat, negociatorul-șef palestinian, a spus că orice acord trebuie să fie între palestinieni și Israel. Și nu cu Statele Unite.

În plus, în acest moment, decizia privind încheierea unui acord pare mult prea optimistă, având în vedere tensiunile la cote maxime dintre Israel și palestinieni. După zecile de morți din Gaza, este greu de crezut că facțiunile cele mai radicale din conducerea palestiniană ar putea dori să se așeze la masa negocierilor.

La toate astea se adaugă și opoziția totală a mișcării islamiste Hamas, care controlează Fâșia Gaza din 2007 și care nu va fi dea acord niciodată să predea armamentul și să renunțe la controlul asupra Gaza. Un obstacol care, în acest moment, pare insurmontabil. Dar nici un stat nu se poate lua ființă cu o regiune aflată în totalitate în mâinile unei organizații terțe în ceea ce privește autoritățile guvernamentale.

Dar, așa cum sugerează mulți, planul Trump nu este definitiv. Este, de fapt, mai mult o foaie de parcurs care servește statelor implicate (Egiptul, Iordania, monarhiile din Golf) pentru a ajunge la un acord.