În timp ce adepții mișcării pro viață sărbătoresc noua lege anti-avort, deosebit de restrictivă, adoptată în statul Alabama, care interzice aproape toate avorturile, reacția politicienilor democrați, a personalităților de stânga și a activiștilor pro-avort devine tot mai agresivă, scrie LifeSiteNews. Mai ales după ce, numai în 2019 cinci state americane au adoptat legi anti avort, răsturnând celebra sentință din 1973 „Roe vs Wade” care stabilea că avortul este un drept constituțional..

Legea privind „protecția vieții” din Alabama interzice avortul pentru orice alt motiv decât cel în care este „pysă in pericol moartea (mamei) sau pentru a preveni riscul grav de afectare fizică a unei funcții corporale majore”. Legea prevede că medicii care fac un avort se fac vinovați de crimă cu premeditare, infracțiune ce se pedepsește cu până la 99 de ani de închisoare.

Legea a fost adoptată miercuri, după ce s-a încercat diluarea textului cu „excepții de viol și incest”. În urma votului senatorilor statului, guvernatorul statului Alabama, Kay Ivey, a semnat legea, declarând că „este un testament puternic pentru credința profundă a locuitorilor din Alabama că fiecare viață este prețioasă și că fiecare viață este un dar sacru de la Dumnezeu”.

Uniunea Americană pentru Libertăți civile din Statele Unite (ACLU) a anunțat că pregătește un proces prin care să blocheze intrarea în vigoare a legii. Cazul va ajunge, probabil, la Curtea Supremă. În 1973, aceasta a decis că avortul este un drept constituțional. Dar acum, cu o nouă componență, instanța supremă și-ar putea schimba hotărârea. 

Pe de altă parte, încurajați de numirea unor noi judecători la Curtea Supremă, mai conservatori, susținătorii vieții speră să reia lupta judiciară care să le permită să revizuiască decizia de legalizare a avorturilor, intrată în istorie drept cazul Roe v. Wade.
 
La 22 ianuarie 1973, prin sentința „Roe vs Wade”, Curtea Supremă a SUA declara neconstituțională legea texană ce interzicea avortul. Din sentință reieșea că cea mai mare parte din legile împotriva avortului din SUA încălcau dreptul la viață privată garantat de cel de-al Paisprezecelea Amendament al Constituției. Această decizie a răsturnat toate legile statale și federale ce interziceau sau restrângeau posibilitatea de a avorta în împrejurări bine determinate. Curtea a stabilit astfel posibilitatea de a avorta în timpul primului trimestru de sarcină (termen ce a fost stabilit în mod convențional) pentru orice motiv și, în caz de pericol pentru sănătatea femeii, chiar și dincolo de această limită.

Demersul de zilele acestea din Alabama vine după ce alte două state, Kentucky și Mississippi, au interzis avortul din momentul în care este depistată bătaia de inimă a fătului, adică din săptămâna a șasea de sarcină. Georgia a decis și ea să impună o legislație similară.

Democrații care au candidat pentru nominalizarea la prezidențiale a partidului lor din anul 2020 susțin că legea din Alabama este dusă la limita ”extremă” și  o „rușine totală”. Ei spun că o astfel de legear dăuna femeilor și au cerut ca aceasta să fie „declarată neconstituțională”.

Organizația Planned Parenthood a declarat, cum era de așteptat, că este „o zi neagră pentru femeile din Alabama și din SUA”.

Numeroase personalități din industria muzicii și a filmului au reacționat în urma adoptării legii. Lady Gaga a numit-o „odioasă” și „scandaloasă, iar fostul star din Captain America, Chris Evans, a defininit-o „absolut de necrezut”.

În paralel, o mișcare care îndeamnă la boicotarea statului Alabama  se organizaează pe rețelele de socializare, cerând represalii econommice împootriva acestui stat, făcând apel la americani să nu cumpere nici un fir de ață din Alabama.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews