ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lovitura de stat din Niger condusă de o serie de generali împotriva președintelui legitim Mohamed Bazoum este departe de a avea un deznodământ. 

Populația pare să simpatizeze cu puciștii. După 60 de ani de colonialism francez, nigerienii ieșiți în stradă spun că s-au săturat să fie sclavii occidentului. De cealaltă parte, Franța, împreună cu Statele Unite și Uniunea Europeană pretind că luptă în Niger cu terorismul islamic. De aceea circa 1.500 de soldați francezi încă staționează în țara africană. Nicio legătură cu faptul că Niger este al patrulea producător de uraniu la nivel mondial. Și are, în plus, resurse frumoase de cărbune, aur, fier, staniu, fosfați, petrol, molibden și sare.

În timp ce francezii i-au tratat pe nigerieni ca pe negrii de pe plantație, rușii au încercat să-i ajute fără a aștepta vreo recompensă. Iar asta se vede în simpatia populației față de Kremlin. Zeci de steaguri ale Rusiei au fluturat la mitingurile din capitala Nigerului, după cum au relatat chiar jurnaliștii francezi (video, în comentarii).  

Situația este mult mai complexă decât în Ucraina, spre exemplu. Deocamdată nu există suficienți nigerieni dispuși să apere, cu arma în mână, ”ordinea internațională bazată pe reguli”. Oamenii îi susțin pe puciști. Și atunci singura modalitate de restaurare a regimului pro-occidental rămâne intervenția în forță din afara granițelor Nigerului. Însă aici apare o mare problemă: cine să o facă? Francezii? Americanii? Trupele NATO? Pare că miza este mult prea mică pentru sacrificarea a mii de soldați occidentali.  

Președintele francez Emmanuel Macron spune că ”nu va tolera niciun atac asupra Franței și a intereselor sale” și că Parisul va răspunde ”imediat și ferm”. Franța sprijină, de asemenea, toate inițiativele regionale care vizează ”restabilirea ordinii constituționale și întoarcerea președintelui ales Mohamed Bazoum, răsturnat de puciști”.

Iată un semnal clar că Macron nu-și va sacrifica oamenii în Africa, în ciuda celor 60 de ani de colonialism feroce. Va răspunde doar punctual, dacă trupele franceze din Niger vor fi atacate. Franța a anunțat că a suspendat toate ajutoarele de dezvoltare și sprijin bugetar oferite Nigerului. UE și SUA au luat decizii similare.

În rest, Parisul și amicii din G7 își pun speranțele tot în prietenii din Africa încă aflați sub umbrela occidentului. Cu ei vor să scoată castanele din foc, după model ucrainean. Liderii celor 15 state vest-africane grupate în organizația ECOWAS au amenințat cu o intervenție militară în Niger. Aceștia le-au oferit un termen de șapte zile generalilor puciști ca să-i redea puterea președintelui pro-occidental Mohamed Bazoum, aflat în arest. Un comunicat al ECOWAS transmite că organizația are ”toleranță zero” pentru lovituri de stat. 

De subliniat că este prima oară când ECOWAS a amenințat cu o acțiune militară pentru a contracara o lovitură de stat în regiune. Iar inițiativa ar avea la bază un presupus ”rol cheie” pe care Nigerul îl joacă în lupta împotriva terorismului. Sună foarte cunoscut, nu-i așa? 

Dacă nu intervine vreo minune, vom asista la o baie de sânge în Niger. Cel mai probabil va fi o ciocnire între nigerienii puciști și armatele unor state din Africa de Vest. Eventual sprijinite cu arme și bani din Occident, după cum deja știm că se întâmplă în astfel de situații.