ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi apicultori din Segarcea au pus la cale o afacere bănoasă. Pentru producţii mari de miere şi pentru stupi rezistenţi au apelat la controlul genetic al albinelor, care se obţine prin inseminare artificială. Experimentele pe care le-au făcut până acum sunt promiţătoare.

Cunoştinţe temeinice în genetică, răbdare şi multă îndemânare. Acestea sunt calităţile pe care Valentin Ghergu spune că trebuie să le aibă un apicultor pentru a stăpâni tehnica de inseminare artificială a mătcilor. A deprins tehnica de la un specialist francez renumit, informează Digi 24.
 
„Apicultorii au mers pe învăţăturile celor bătrâni, care nu au vrut să evolueze. Ăsta e viitorul, altfel nu poţi să faci o matcă controlată, din care se poate face o reproducătoare", spune Valentin Ghergu.
 
Pentru o matcă modificată genetic din import, apicultorii plăteau chiar şi 1.000 de lei. Acum, comenzile curg la firma din Segarcea. Preţul este la jumătate. În mod normal, dintr-un stup se poate obţine într-un an o cantitate de 40-50 de kilograme de miere. Însă, prin utilizarea unei mătci de calitate, producţia poate fi chiar dublă.

Cei doi tineri apicultori din Segarcea livrează aproape 300 de mătci modificate genetic în fiecare an, ceea ce le aduce aproape 100.000 de euro.