Africa cere Europei să îi restituie comorile furate, având în vedere că, potrivit experților, peste 90% dintre piesele importante din zona sub-sahariană se află în afara continentului, informează news.ro.

Statul Benin a solicitat Franței să înapoieze trei totemuri care apar sub titulatura de „împrumutate” în Musée du quai Branly din Paris, considerându-le comori furate în perioada colonială, scrie AFP.

Cele trei statui au fost furate în 1892 de trupele franceze conduse de generalul Alfred Amédée Dodds în timpul atacului asupra palatului din Abomey, capitala istorică a Beninului.

Potrivit autorităților din Benin, în Franța există între 4.500 și 6.000 de obiecte care îi aparțin statului african, între care tronuri, uși din lemn gravate și sceptre regale.

De la British Museum din Londra la Muzeul Regal pentru Africa Centrală din Tervuren (Belgia), numeroase colecții europene abundă de obiecte numite „coloniale”, câștigate în condiții frecvent discutabile.

Statele africane ori asiatice nu sunt singurele afectate de asta. Grecia încearcă de mai mulți ani să obțină înapoi de la Marea Britanie frizele Pantheonului.
 
Liderii africani speră într-o schimbare de atitudine a Franței, după ce președintele Emmanuel Macron a spus în luna noiembrie, în Burkina Faso, că va lansa „condițiile pentru înapoierea patrimoniului african Africii” în următorii cinci ani.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews