ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Africa cere Europei să îi restituie comorile furate, având în vedere că, potrivit experților, peste 90% dintre piesele importante din zona sub-sahariană se află în afara continentului, informează news.ro.

Statul Benin a solicitat Franței să înapoieze trei totemuri care apar sub titulatura de „împrumutate” în Musée du quai Branly din Paris, considerându-le comori furate în perioada colonială, scrie AFP.

Cele trei statui au fost furate în 1892 de trupele franceze conduse de generalul Alfred Amédée Dodds în timpul atacului asupra palatului din Abomey, capitala istorică a Beninului.

Potrivit autorităților din Benin, în Franța există între 4.500 și 6.000 de obiecte care îi aparțin statului african, între care tronuri, uși din lemn gravate și sceptre regale.

De la British Museum din Londra la Muzeul Regal pentru Africa Centrală din Tervuren (Belgia), numeroase colecții europene abundă de obiecte numite „coloniale”, câștigate în condiții frecvent discutabile.

Statele africane ori asiatice nu sunt singurele afectate de asta. Grecia încearcă de mai mulți ani să obțină înapoi de la Marea Britanie frizele Pantheonului.
 
Liderii africani speră într-o schimbare de atitudine a Franței, după ce președintele Emmanuel Macron a spus în luna noiembrie, în Burkina Faso, că va lansa „condițiile pentru înapoierea patrimoniului african Africii” în următorii cinci ani.