Agresiunile sexuale ale unor străini aduc în discuție problema imigrației în Finlanda înaintea alegerilor: creștere în sondaje pentru PF, partid anti-imigrație

Liderii grupurilor parlamentare a două dintre cele mai mari partide din Finlanda au cerut măsuri în urma anchetelor care au vizat 19 bărbați de origine străină suspectați de agresiuni sexuale asupra unor minore, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Subiectul a dus la creșterea sprijinul pentru Partidul Finlandezii, populist și antiimigrație, a cărui popularitate a urcat cu două procente, la peste 10%, în cel mai recent sondaj făcut public de radio-televiziunea națională YLE înaintea alegerilor parlamentare de la 14 aprilie.
 
Potrivit poliției, printre cei 16 bărbați anchetați pentru viol sau alte agresiuni sexuale asupra unor adolescente în orașul Oulu în ultimele două luni s-au numărat și persoane de origine străină.

Duminică, poliția din Helsinki a anunțat arestarea a trei bărbați străini pentru acuzații similare.

Antti Kaikkonen, șeful grupului parlamentar al Partidului de Centru, care conduce coaliția de guvernare, a cerut o reuniune a tuturor liderilor de grupuri politice din legislativ, subliniind, într-o postare pe Twitter, că 'toți cei care vin în Finlanda trebuie să respecte legile locale'.

Prim-ministrul Juha Sipila a anunțat, tot pe Twitter, că guvernul va lua în discuție de două ori în cursul săptămânii aceste 'evenimente inumane și reprobabile'.

Subiectul este unul șocant pentru mulți locuitori ai Finlandei, țară care se consideră una din cele mai sigure și mai fericite de pe glob.

O inițiativă cetățenească pentru retragerea dreptului la azil persoanelor condamnate pentru infracțiuni sexuale și-a dublat numărul de aderenți în doar câteva zile, ajungând duminică la 25.000, jumătate din semnăturile necesare pentru a obliga parlamentul să o ia în discuție.

Finlanda, țară cu 5,5 milioane de locuitori, nu a fost în mod tradițional o țară de imigrație. Subiectul a devenit însă unul de actualitate în urma crizei refugiaților în Europa în 2015, care a dus la creșterea de aproape patru ori a numărului de cereri de azil în 2016, când au fost consemnate 28.208 de solicitări.

Potrivit statisticilor, în jur de 1.200 de cazuri de abuzuri sexuale asupra unor minori sunt raportate poliției finlandeze în fiecare an, iar în 18% din cazurile judecate anul trecut au fost implicați străini.

Liderul social-democrat Antti Lindtman a propus înăsprirea pedepselor pentru infracțiunile sexuale împotriva minorilor și retragerea dreptului de azil al persoanelor condamnate pentru infracțiuni grave cu violență sau sexuale.


 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews