Agresiunile sexuale ale unor străini aduc în discuție problema imigrației în Finlanda înaintea alegerilor: creștere în sondaje pentru PF, partid anti-imigrație

Liderii grupurilor parlamentare a două dintre cele mai mari partide din Finlanda au cerut măsuri în urma anchetelor care au vizat 19 bărbați de origine străină suspectați de agresiuni sexuale asupra unor minore, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Subiectul a dus la creșterea sprijinul pentru Partidul Finlandezii, populist și antiimigrație, a cărui popularitate a urcat cu două procente, la peste 10%, în cel mai recent sondaj făcut public de radio-televiziunea națională YLE înaintea alegerilor parlamentare de la 14 aprilie.
 
Potrivit poliției, printre cei 16 bărbați anchetați pentru viol sau alte agresiuni sexuale asupra unor adolescente în orașul Oulu în ultimele două luni s-au numărat și persoane de origine străină.

Duminică, poliția din Helsinki a anunțat arestarea a trei bărbați străini pentru acuzații similare.

Antti Kaikkonen, șeful grupului parlamentar al Partidului de Centru, care conduce coaliția de guvernare, a cerut o reuniune a tuturor liderilor de grupuri politice din legislativ, subliniind, într-o postare pe Twitter, că 'toți cei care vin în Finlanda trebuie să respecte legile locale'.

Prim-ministrul Juha Sipila a anunțat, tot pe Twitter, că guvernul va lua în discuție de două ori în cursul săptămânii aceste 'evenimente inumane și reprobabile'.

Subiectul este unul șocant pentru mulți locuitori ai Finlandei, țară care se consideră una din cele mai sigure și mai fericite de pe glob.

O inițiativă cetățenească pentru retragerea dreptului la azil persoanelor condamnate pentru infracțiuni sexuale și-a dublat numărul de aderenți în doar câteva zile, ajungând duminică la 25.000, jumătate din semnăturile necesare pentru a obliga parlamentul să o ia în discuție.

Finlanda, țară cu 5,5 milioane de locuitori, nu a fost în mod tradițional o țară de imigrație. Subiectul a devenit însă unul de actualitate în urma crizei refugiaților în Europa în 2015, care a dus la creșterea de aproape patru ori a numărului de cereri de azil în 2016, când au fost consemnate 28.208 de solicitări.

Potrivit statisticilor, în jur de 1.200 de cazuri de abuzuri sexuale asupra unor minori sunt raportate poliției finlandeze în fiecare an, iar în 18% din cazurile judecate anul trecut au fost implicați străini.

Liderul social-democrat Antti Lindtman a propus înăsprirea pedepselor pentru infracțiunile sexuale împotriva minorilor și retragerea dreptului de azil al persoanelor condamnate pentru infracțiuni grave cu violență sau sexuale.