ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru oricine deschide în această perioadă un post de televiziune din Rusia, impresia că al Treilea Război Mondial a izbucnit este cât se poate de reală.

Jurnaliștii de la Agenția France Presse constată că informațiile despre manevre militare, adăposturi antinucleare sau razionalizarea alimentelor sunt difuzate zilnic de mass media din Rusia, informează lalibre.be.

Astfel, pe primul post de televiziune de stat, prezentatorul celei mai vizionate emisiuni politice de duminică seara a anunțat că baterii antiaeriene rusești în Siria vor doborî avioane americane. Într-un reportaj difuzat de canalul de știri Russia-24 se vorbește despre pregătirea adăposturilor antinucleare la Moscova.

Site-ul de informații Fontanka.ru, din Sankt-Petersburg, informează că guvernul vrea să raționalizeze pâinea pentru un viitor război. Asta în ciuda faptului că autoritățile susțin că nu vor decât să stabilizeze prețul făinii.

Totodată, la radio se vorbește despre exerciții de apărare civilă, ce presupun evacuări de imobile și exerciții de stingere a incendiilor, și  care au mobilizat, potrivit Ministerului Situațiilor de Urgență, 40 de milioane de ruși timp de o săptămână.

Mai mult, pe străzile Moscovei pot fi observate imense graffiti patriotice ale artiștilor pro-Putin din organizația Set, un exemplu fiind ursul, simbol al Rusiei, care distribuie veste antiglonț porumbeilor păcii.

Potrivit jurnaliștilor de la AFP, toată această situație ar fi o consecință a întreruperii negocierilor dintre Moscova și Washington pe tema conflictului din Siria, după ce au eșuarea unei încetări a focului, convenită în septembrie.

Între timp, armata rusă a desfășurat la baza sa navală, în portul sirian Tartus, baterii antiaeriene S-300 capabile să distrugă avioane de vânătoare.

„Rusia actuală este mai mult decât pregătită, dar înainte de toate psihologic, pentru o nouă spirală a confruntării cu Occidentul", a declarat Gheorghi Bovt, într-un editorial difuzat pe site-ul de informații Gazeta.ru.

Bovt vorbește despre două scenarii: unul optimist, în care cele două puteri „se vor pune de acord asupra noilor condiții de coexistență, în mare, o Ialta-2", și unul catastrofal, potrivit căruia Rusia va reacționa conform unei legi a străzii: „Dacă bătaia nu poate fi evitată, lovește primul!"