ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tensiunile dintre Albania şi Macedonia pot atinge cote alarmante în perioada următoare. Premierul albanez, Edi Rama, a declara că va opune un veto la candidatura Macedoniei de aderare la NATO dacă nu sunt respectate drepturile etnicilor albanezi.

La Summit-ul NATO din 2008, de la Bucureşti, Macedonia s-a lovit de refuzul Greciei. "Macedonia nu va putea fi membră a NATO fără să respecte acordurile de la Ohrid şi drepturile omului', a declarat Rama la o reuniune la Tirana, informează cotidianul.ro. Acordurile de la Ohrid au pus capăt tensiunilor din 2001, între forţele macedonene şi mişcarea de gherilă albaneză care cerea mai multe drepturi pentru comunitatea albaneză.

Reprezentanţii comunităţii albaneze consideră că acordul de la Ohrid s-a încălcat o dată cu ciocnirile sângeroase de la Kumanovo. Acestea au avut loc pe 9 şi 10 mai 2015 şi s-au soldat cu 22 de morţi, dintre care 8 poliţişti macedoneni şi 14 membri ai unui grup înarmat. De asemenea, alţi 37 de poliţişti macedoneni au fost răniţi în schimbul de focuri.
 
Drept urmare, premierul Albaniei, Edi Rama, şi-a anulat vizita pe care trebuie să o facă în Macedonia, pe 14 mai 2015. Acesta trebuia să primească titlul de "Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Tetovo, un oraş din vestul Macedoniei cu populaţie predominant albaneză.