ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Congresul Național African, partid aflat la guvernare, trebuie să inițieze un proces parlamentar pentru a introduce în constituție un amendament, astfel încât să fie deschisă calea pentru  exproprierea terenurilor fermierilor albi, fără compensație, a anunțat președintele sud-african, Cyril Ramaphosa.

Ramaphosa, care a promis că va restitui terenurile deținute de fermierii albi din anul 1600 și până azi populației de culoare a țării, după învestirea sa  în funcție în luna februarie a acestui an, a declarat  că CNA va introduce un amendament constituțional în parlament, scrie RT.

Liderul sud-african a explicat că „a devenit tot mai clar poporul nostru dorește ca legea fundamentală să fie mai explicită" în ceea ce privește propunerea legislativă, care este privită de minoritatea albă din Africa de Sud ca o expulzare forțată, care poate provoca violențe împotriva fermierilor.

Există temeri tot mai mari că exproprierea fără compensații va afecta agricultura din țară și ar putea să declanșeze  o criză de producție alimentară, precum cea care a lovit Zimbabwe atunci când a declanșat o represiune similară împotriva fermierilor albi între anii 1999 - 2000.
Un audit al guvernului sud-african din 2017 arată că albii dețin 73% din terenurile agricole, față de 85% în 1994, când s-a pus capăt apartheidului.
 
În ciuda asigurărilor pe care le dă Ramaphosa albilor, conform cărora va exista „dialog, se vor face dezbateri până va fi găsită soluția pentru ca țara noastră să pășească înainte”,  descendenți ai coloniștilor olandezi din Africa de Sud nu mai cred în promisiunile guvernului, căutând, din ce în ce mai mult, azil în străinătate din cauza, spun ei, creșterii actelor de violență  și a ostilității guvernamentale împotriva lor.

Luna trecută, un apel lansat de ministrul australian pentru afaceri interne, Peter Dutton, de a elibera vize urgente pentru fermierii albi din Africa de Sud, care se confruntă cu persecuții tot mai mari, a declanșat un scandal diplomatic. Liderul opoziției din Africa de Sud a etichetat Australia drept  "o țară rasistă" pentru că i-a sprijinit pe fermierii albi, atât în ​​perioada Mandela, cât și în prezent.