ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zoran Milanovici, liderul Partidului Social-Democrat, a câștigat scrutinul prezidențial din Croația, învingându-l pe actualul președinte, Kolinda Grabar-Kitarovici, arată sondaje efectuate la ieșirea de la urne.
 
Fostul parlamentar croat Zoran Milanovici a obținut 52,73% din voturi, față de 47,27%, obținute de președintele în exercițiu, Kolinda Grabar-Kitarovici, potrivit reprezentanților comisiei naționale electorale, citați de Euronews, după contabilizarea rezultatelor din 98% dintre secțiile de votare din Croația. 

Rezultatele reprezintă o înfrângere pentru conservatorii aflați la putere, imediat după preluarea de către Croația a președinției rotative a Consiliului U.E. și înainte de alegerile parlamentare naționale, ce vor avea loc în cursul anului 2020.  

În tabăra social-democrată, echipa de campanie și susținătorii lui Milanovici au sărbătorit victoria imediat după publicarea rezultatelor sondajelor de la ieșirea din secțiile de votare.

„Mulțumesc tuturor voluntarilor, tuturor acelora dintre voi care m-au susținut în ultimele șase luni. Oameni buni, vă mulțumesc!”, a scris Milanovici, duminică seară, pe Facebook.

După publicarea sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, asociații președintelui Grabar Kitarovic au spus că vor aștepta rezultatele oficiale, dar au admis că distanța dintre cei doi candidați, conform sondajelor, nu indică posibilitatea vreunei schimbări majore de scor.

Câștigarea alegerilor prezidențiale croate de către Milanovici este o victorie rar întâlnită pentru un reprezentant al Stângii politice într-o funcție importantă din Europa Centrală, unde alegerile din ultimii ani au adus la putere cu precădere forțe conservatoare.