Donald Trump a obținut o victorie clară în primarele desfășurate marți în Florida, potrivit sondajelor prezentate de televiziunile americane, anunță AFP.

 Succesul omului de afaceri în vârstă de 69 de ani a marcat sfârșitul aventurii prezidențiale a tânărului senator Marco Rubio, considerat un timp "Obama republican", dar incapabil să câștige în propriul bastion.

"Oamenii sunt furioși (...) Este un tsunami politic, ar fi trebuit să ne dăm seama de asta înainte", a declarat Marco Rubio anunțând că pune capăt campaniei sale.

"Deși nu pare intenția Domnului ca să devin președinte în 2016, și poate niciodată, și cu toate că mi-am suspendat campania, faptul că am ajuns atât de departe arată cât de unică este America", a adăugat Marco Rubio în fața partizanilor din orașul său natal, Miami, într-un discurs denunțând implicit campania miliardarului Donald Trump.

"Mulțumesc, Florida!", a reacționat imediat pe Twitter Donald Trump. Omul de afaceri din New York, pe care nimeni nu ar fi pariat în urmă cu nouă luni, s-a apropiat mai mult de obiectivul său: să poarte culorile republicanilor la prezidențialele de la 8 noiembrie.

De partea cealaltă, Hillary Clinton a învins marți la primarele democrate din Illinois (nord), după ce în cursul serii ieșise victorioasă și in Florida, Ohio și Carolina de Nord, potrivit estimărilor prezentate de televiziunile americane, scrie AFP.

În statul Missouri (centru), foarte disputat atât în tabăra democraților cât și la republicani, rezultatul nu era încă anunțat la sfârșitul serii. Hillary Clinton se afla la egalitate cu adversarul său Bernie Sanders, în timp ce de partea republicanilor Donald Trump îl talona pe senatorul ultraconservator Ted Cruz.