Hillary Clinton a câștigat duminică alegerile primare democrate în insula Puerto Rico, apropiindu-se de majoritatea necesară de delegați pentru învestitura la alegerile prezidențiale din Statele Unite, informează AFP și DPA.
 
Fostul secretar de stat a fost declarat câștigător de canalele CNN și NBC, la mai mult de șase ore după închiderea secțiilor de votare în acest teritoriu asociat SUA și situat în Caraibe, care participă la primare dar nu la alegerile prezidențiale. Potrivit rezultatelor din 22% de birouri, ea a obținut 64% din voturi față de 35% pentru senatorul de Vermont Bernie Sanders.

La 68 de ani, democrata este de așteptat să depășească marți majoritatea de 2.383 de delegați ce îi garantează numirea și să devină prima femeie învestită pentru alegerile prezidențiale de unul dintre cele două mari partide din SUA.

Șase state, dintre care California, vor vota atunci în alegeri primare democrate.

Victoria în Puerto Rico, împreună cu cea de sâmbătă în Insulele Virgine Americane, o apropie pe Clinton de învestitură. Înaintea rezultatelor din Puerto Rico, îi lipseau doar 60 de delegați, în timp ce 694 sunt în joc.

Dar Bernie Sanders, senatorul de Vermont, contestă calculul și susține că "super-delegații", responsabili și aleși ai partidului, nu ar trebui incluși întrucât voturile lor vor fi oficiale doar la votul convenției democrate de învestitură de la Philadelphia din 25-28 iulie. El a explicat că Hillary Clinton nu va avea majoritatea absolută ținând cont doar de delegații desemnați în mod direct de alegerile primare.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews