ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alegătorii din 12 state americane, plus un teritoriu, votează marți în alegerile primare care au rolul de a-i desemna pe candidații partidelor pentru scrutinul prezidențial din noiembrie. Hillary Clinton este favorită în lupta democrată de marți în fața lui Bernie Sanders, în vreme ce, potrivit sondajelor, afaceristul Donald Trump conduce în cursa republicană, în ciuda eforturilor făcute de rivalii săi, Marco Rubio și Ted Cruz.
 
Ziua de marți aduce primul test major pentru cadidații democrați și republicani care luptă pentru a obține nominalizarea partidelor în vederea scrutinului prezidențial din noiembrie. 12 state și un teritoriu, în care trăiesc 83 de milioane de locuitori, organizează alegeri, iar rezultatele ar putea clarifica cursa electorală, conform site-ului pulseheadlines.com.

Republicanii vor vota în Alaska, Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont și Virginia. 595 de delegați sunt în joc marți, pragul pentru câștigarea nominalizării partidului fiind de 1.237.

Democrații votează în aceleași state, mai puțin Alaska, dar și în Colorado și în Samoa de Est. 865 de delegați sunt în joc, pragul pentru câștigarea nominalizării partidului fiind de 2.383.
În cazul democraților, favorita pare a fi Hillary Clinton, care a câștigat destul de clar și scrutinul primar din Carolina de Sud, de sâmbătă.

Ea conduce în sondaje în aproape toate statele ce vor organiza marți alegeri, cu excepția a două state profund liberale: Massachusetts și Vermont.

O victorie clară a lui Hillary ar putea stabili în mare parte candidatul democrat pentru alegerile din noiembrie. Bernie Sanders a anunțat totuși că intenționează să rămână în cursă chiar și în cazul unui eșec.

Situația este ceva mai complicată în cazul republicanilor, unde lupta este mai strânsă și este dusă de trei candidați.

Miliardarul Donald Trump, spaima establishmentului republican, este nu doar mai cunoscut în toate statele vizate, dar și mai bine cotat în sondaje.

Conform unui sondaj CNN la nivel național, publicat luni, Trump reunește 49% din intențiile de vot ale republicanilor, față de 16% în favoarea lui Marco Rubio, senator de Florida, și 15% pentru Ted Cruz, senator de Texas.

Așteptări are însă și Marco Rubio, preferatul conducerii partidului, care are nevoie disperată de o victorie care să îl țină în cursa pentru nominalizarea partidului.