ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii UE urmează să se întâlnească marți într-o primă încercare de a nominaliza șefii principalelor instituții ale UE, inclusiv președintele CE. Înaintea reuninunii, au apărut și primele contre între Paris și Berlin pe seama modului de alegere a următorului președinte al Comisiei Europene.  În timp ce Angela Merkel a confirmat luni că Germania continuă să sprijine mecanismul „Spitzenkandidat”, desemnarea unui candidat pentru postul de președinte al Comisiei Europene din rândul unui partid ieșit învingător în alegerile europarlamentare, președintele francez Emmanuel Macron, marele perdant al scrutinului de duminică din Franța, nu vrea ca numirea președintelui CE să fie un proces automat, transmite Reuters.

Merkel a solicitat Uniunii Europene să decidă rapid în privința persoanei care va fi nominalizată pentru ocuparea postului de președinte al CE. Ea a precizat că partidul său și partenerii de coaliție sprijină sistemul „Spitzenkandidat”, prin care este desemnat candidatul selecționat de partidul câștigător înaintea desfășurării scrutinului europarlamentar.

Și președintele Macron dorește un acord rapid în privința nominalizării candidatului pentru funcția de președinte al CE „în mod ideal în iunie”, deși șeful statului francez susține că sistemul „Spitzenkandidat” nu ar trebui să fie unul automat, potrivit declarațiilor unui oficial al administrației prezidențiale.

Într-o conversație telefonică care a avut loc luni, Macron i-a comunicat cancelarului german că "Spitzenkanditaten” sunt legitimi, deși selectarea noului președinte al CE trebuie să reflecte rezultatele votului de duminică.

Cel de-al treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European, ALDE&R (liberalii de centru, familie politică din care face parte partidul lui Emmanuel Macron), trebuie să facă parte din procesul de selecție, i-a transmis președintele francez Angelei Merkel.

Așa-numitul sistem al „Spitzenkandidaten” (candidați de vârf) a fost introdus în 2014, într-un efort de a impulsiona participarea votanților la procesul electoral, scopul său fiind acela de a decide cine preia postul de președinte al CE. În cadrul UE însă, acest sistem nu se bucură de un sprijin unanim.