ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiecțiile care dădeau o mare victorie a Partidului Democrat din SUA ca reacție la primii doi ani de mandat ai Președintelui Trump s-au dovedit în mare parte nefondate, după primele rezultate ale alegerilor parlamentare și guvernatoriale.

Partidul Republican și-a păstrat controlul în Senat, în timp ce Camera Reprezentanților - vs, camera inferioară a Parlamentului- a fost câștigată de către democrați, dar acest lucru nu reprezintă neapărat o surpriză, așa cum notează The Guardian. De fapt, așa cum precizează sursa citată, democrații nu au reușit nicio surpriză acolo unde era prevăzută o victorie republicană.

Deocamdată, scorul în Senat este 51-43 în favoarea Republicanilor, în timp ce la cameră rezultatul este 211-191 în favoarea democraților.

În ceea ce privește alegerile pentru funcțiile de Guvernator, Republicanii au 25 de state, în timp ce democrații au doar 21. Guardian notează că așa numitele „swing states”, adică statele care influențează decisiv alegerile prezidențiale au rămas republicane.
 
Președintele Donald Trump, care a fost foarte activ printr-o serie de turnee electorale în vederea susținerii candidaților conservatori, păstrează, astfel, o poziție consistentă pentru implementarea politicilor preconizate pentru a 2-a parte a mandatului său. Elementele care țin de neajunsurile sistemului de asigurări de sănătate din SUA au fost punctul forte al campaniei câștigătoare a democraților, în timp ce republicanii au avut de partea lor rezultatele bune din economie în timpul președinției lui Trump. Dezbaterea legată de imigrația ilegală a polarizat cele 2 tabere, iar confruntarea cu privire la acest subiect a avut un vârf în statul Texas, unde senatorul Ted Cruz și-a păstrat fotoliul „la mustață”, în competiția cu democratul Beto O’Rourke, notează Profit.ro.
 
„Un succes extraordinar, în seara asta. Mulțumesc tuturor”, a fost prima reacție a lui Trump, după primele rezultate la alegeri.

Rezultatele alegerilor arată o creștere foarte semnificativă a ideologiei Trump în cadrul Partidului Republican, așa numitul „Trumpism”, o combinație de valori conservatoare și naționalism economic, ceea ce era de neconceput acum doi ani, atunci când actualul Președinte era văzut doar ca un outsider provenit din mediul de afaceri, notează sursa citată.