ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump, miliardarul anti-sistem, rămâne pe poziții, pe măsură ce Partidul Republican se mobilizează împotriva sa, pe principiul „Singur împotriva tuturor”. Principalul său contracandidat, Ted Cruz, pare să devină favorit în cursa pentru desemnarea candidatului republican la alegerile prezidențiale, existând tot mai mulți republicani care au decis să voteze pentru el, în speranța că îl vor contracara pe Trump.

Mult mai discret, mai puțin mediatizat în afara granițelor SUA, Ted Cruz pare să câștige teren. Zilele trecute,  Ted Cruz a ieșit învingător în fața lui Donald Trump la alegerile republicane din  statul Wisconsin. "Gloria fie a Domnului! Seara de astăzi reprezintă o victorie a oamenilor obișnuiți. Este o victorie a conservatorilor curajoși și din întreaga această măreață națiune. Viitorul președinte al SUA nu va fi ales de establishmentul de la Washington, nu va fi ales de lobby-iști, ci va fi ales de cea mai incredibilă puternică forță, unde suveranitatea tuturor rezidă în națiunea noastră, noi, oamenii, poporul american", și-a anunțat victoria, fiul de pastor, Ted Cruz. Senatorul a făcut aluzie la publicitatea neplătită pe care televiziunile au făcut-o campaniei neconvenționale a mogulului miliardar Donald Trump. 

Ted Cruz se opune avorturilor și vrea să înăsprească legile astfel încât întreruperea sarcinilor să se facă mult mai greu, cu excepția cazurilor medicale. De asemenea, politicianul republican, el însuși fiu de imigrant, vrea să securizeze granițele, să limiteze numărul imigranților și se opune primirii de refugiați. Ted Cruz este împotriva asistenței medicale gratuite, respectiv reformei Obamacare, care este menită să le asigure cetățenilor americani tratament medical indiferent de averea și de veniturile lor.

Și-a anunțat candidatura în iunie 2015, sub sloganul "Să facem America măreață din nou" și a inceput campania cu discursuri anti imigranți. Donald Trump, susținător al cauzei republicane, dar neagreat de mulți din Partidului Republican, susține o reformare a sistemului taxelor, care ar duce la o reducere a impozitului pe venit pentru cei mai mulți americani. Trump este, de asemenea, împotriva avorturilor și vrea desființarea Obamacare, planul actualului președinte, care a extins asigurările medicale pentru zeci de milioane de americani.

Pe de altă parte, retragerea republicanului Marco Rubio, anticipată de coaliția republicană, se concentrează acum pe detronarea lui Trump. Este aproape sigur că Rubio, atacat de la bun început de Trump, își va îndemna susținătorii să se alieze în jurul lui Ted Cruz. 


Ar putea fi învins Trump?

Ted Cruz nu are însă motive prea multe să se vadă deja încorornat. Pentru că urmează noi bătălii cruciale:alegerile primare din New York, din 19 aprilie, cele din Pennsylvania, pe le 26 aprilie plus alte patru state. Nimic nu se va decide înainte de primarele din California, din 7 iunie, când în joc sunt 179 de delegați. Donald Trump conduce în sondaje pentru alegerile primare republicane din New York, cu o medie de 31 de puncte procentuale în avans față de contracandidați, conform site-ului RealClearPolitics.

Cel mai plauzibil scenariu ar fi ca Ted Cruz, care are la momentul de față doar 500  de delegați, in timp ce Trump are peste 700, să adune indeciși si o parte delegații lui Marco Rubio – 168. Învestitura ar urma, așadar, să fie decisă de un vot imprevizibil al delegaților din Clevlanda, unde majoritatea delegaților sunt liberi să voteze conform propriilor preferințe, fără a respecta rezultatele de până acum ale primarelor.
 
Analiștii politici din SUA consideră că o Convenție a Republicanilor imprevizibilă, marcată de disensiuni profunde îi va avantaja pe democrați, în tabăra cărora există, de asemenea, multe semne de întrebare. Mai ales după votul de la primarele de marți, în care senaotrul Bernie Sanders a ieșit victorios în fața lui Hillary Clinton.


Cum funcționează sistemul american

În cazul Partidului Republican, sunt necesari 1237 de delegați din totalul de 2472 de delegați pentru a câștiga nominalizarea partidului la președinția SUA. În cazul Partidului Democrat, sunt necesari 2382 de delegați dintre cei 4763 care vor fi prezenți la convenție. În cadrul Partidului Democrat, un rol important îl joacă și „superdelegații” (superdelegates), membri de marcă ai partidului care sunt liberi să aleagă singuri pe cine vor susține la convenție. Și Partidul Republican are astfel de superdelegați (fiecare stat trimite la convenție trei delegați care sunt liberi să voteze pentru oricine doresc), însă termenul este folosit mai rar în cazul lor. Anul acesta, vor fi aproape 700 de superdelegați prezenți la convenția din Philadelphia a Partidului Democrat, aproape 15% din totalul delegaților cu drept de vot. Astfel, pe lângă votul popular, va fi foarte importantă și susținerea acordată de partid.

Negocierile din spatele cortinei

Fiecare candidat adună astfel delegați, unii dintre aceștia concentrându-se mai mult pe anumite state cheie și ignorând acele state unde consideră că nu au o susținere populară suficient de puternică. Dar, la final, în cadrul convenției, un candidat poate deveni nominalizarea partidului său doar dacă este susținut de peste 50% din totalul delegaților. De cele mai multe ori, în acest stagiu al procesului electoral fie a rămas un singur candidat viabil, toți ceilalți retrăgându-se din cursă, fie a devenit clar cine deține majoritatea delegaților. Se întâmplă însă uneori ca în convenție să ajungă doi sau mai mulți candidați cu un număr asemănător de delegați, astfel încât nu există niciun câștigător clar.
 
În acest caz, după prima rundă de vot, în care nimeni nu obține majoritatea, începe lupta din spatele cortinei. Această situație poartă numele de brokered convention și a avut loc pentru ultima dată în 1952, când Partidul Democrat l-a nominalizat pe Adlai Stevenson, care avea să piardă alegerile în fața lui Dwight D. Eisenhower. Ultimul candidat ales în cadrul unei brokered convention care a devenit președintele Statelor Unite a fost Franklin D. Roosevelt, în 1932 (în vremea aceea, însă, un candidat avea nevoie de două treimi dintre delegați pentru a obține nominalizarea Partidului Democrat). În cazul în care niciun candidat nu obține o majoritate în primul tur, unii delegați (în funcție de regulile stabilite de conducerea partidului din statul din care provin) vor putea să își schimbe candidatul susținut în cel de-al doilea tur.