ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Socialist al Muncitorilor Spanioli a câștigat alegerile genenerale de duminică, obținând 120 din cele 350 de locuri, după ce premierul în exercițiu, Pedro Sanchez, a solicitat organizarea unui nou scrutin electoral, din cauza dificultăților întâmpinate în formarea unui Guvern de coaliție, informează BBC.

Partidul Socialist a fost urmat de Partidul Popular, obținând un număr de 88 de locuri și de formațiunea naționalistă VOX ce a înregistrat o dublare a numărului de susținători, obținând 52 de locuri. La precedentul scrutin, VOX avusese un scor de 10%. Complementar, partidul de stânga Uniți Putem a obținut 35 de locuri, iar mișcarea Cetățeni, 10 locuri.

Alegerile de duminică au fost al patrulea scrutin parlamentar, organizat în ultimii patru ani și al doilea din acest an. Premierul în exercițiu, Pedro Sanchez, a solicitat organizarea de noi alegeri ca urmare a dificultăților cu care acesta se confrunta în formarea unui Guvern de coaliție, lipsindu-i o majoritate parlamentară.

Partidul VOX este o formațiune identitară, ce pune accent pe unitatea și suveranitatea Spaniei în contextul tulburărilor din Catalunia, dar și pe limitarea migrației ilegale. VOX consideră că cedarea suveranității către UE este o greșeală, aceeași poziție având-o și în privința multiculturalismului. 

Liderul partidului, Santiago Abascal (FOTO), a definit partidul ca „antifascist, antinazist și anticomunist”.