ACTUALIZARE 23:30 Actorul de comedie Volodymyr Zelensky a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, informează AP.

Zelensky a obținut 30,4% dintre voturi, Petro Poroșenko a primit 17,8%, iar pe locul 3, Iulia Timoșenko a primit 14,2%, a relevat un exit-poll realizat la închiderea urnelor.

Observatorii au reclamat numeroase nereguli la vot, în special voturi cumpărate. Numai în ziua votului s-au primit peste 1.600 de plângeri, iar în zilele anterioare s-au reclamat alte sute de cazuri.

În turul doi, ce se va desfășura pe 21 aprilie, se vor înfrunta primii doi clasați.

Zelensky a devenit faimos după ce a interpretat rolul unui președinte de istorie ales Președinte al Ucrainei într-un serial intitulat „Slujitorul Poporului”. 
 
Știrea inițială

Peste 35 de milioane de ucraineni sunt așteptați duminică la urne pentru a alege președintele Ucrainei, având de ales în primul tur dintre zeci de candidați, însă favoriții potrivit sondajelor sunt actorul Vladimir Zelenski, fostul premier Iulia Timoșenko și actualul președinte, Petro Poroșenko.

Zelenski, în vârstă de 41 de ani, nu are niciun fel de experiență politică, a devenit celebru datorită serialului de comedie politică „Slujitorul Poporului", în care joacă rolul unui profesor de istorie care este ales președinte.

„Zelenski este susținut de votanții care sunt nemulțumiți de președintele Poroșenko, care nu au încredere în liderii politici tradiționali și doresc schimbări cardinale în ceea ce privește sistemul de guvernare din Ucraina". a declarat directorul Centrului Penta de Studii Politice Aplicate, citat de agenția Dpa.

Poroșenko, actualul lider de la Kiev, este criticat pentru modul lent de implementare a reformelor promise. Pe de altă parte, Poroșenko a mizat pe o campanie cu accente naționaliste puternice, mai ales că este artizanul înființării așa-zisei Biserici Ortodoxe a Ucrainei, structură nerecunoscută de nimeni, dar care, susține el, a scos Ucraina de sub influența Bisericii Ruse.
 
Mai mult, în campania sa, Poroșenko a subliniat că orice altă alegere înseamnă de fapt, Rusia. 

Atât Poroșenko, cât și Iulia Timoșenko, premier între 2007 și 2010, au subliniat în timpul campaniei electorale faptul că au o experiență politică vastă.
 
Pentru românii din Ucraina, nu este clar dacă vreun candidat ar fi mai avantajos decât celălalt. Sub președintele Poroșenko, drepturile românilor s-au subțiat mai și mai mult, mai ales după adoptarea Legii Educației, care a scos aproape complet limba română din școli. 

În cazul în care niciun candidat nu obține duminică peste 50% din voturi, pe 21 aprilie ar urma să se organizeze un al doilea tur.

Situația în Ucraina este complicată de insurgență separatistă prorusă din estul țării, izbucnită după răsturnarea de la putere a predecesorului lui Poroșenko, Viktor Ianukovici, în urma unui val de proteste violente.

Indiferent dacă Zelenski, Poroșenko sau Timoșenko este ales duminică „Ucraina se îndreaptă în orice caz în direcția Occidentului", a declarat Vadim Karasiov, directorul organizației ucrainene Institutul de Strategii Globale.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews