Partidul conservator la putere în Polonia s-a clasat duminică pe primul loc la alegerile regionale, dar la Varșovia opoziția a păstrat din turul întâi primăria, potrivit unui sondaj realizat la ieșirea de la urne, transmite AFP.
Acest scrutin este considerat ca un test înainte de europarlamentarele de la sfârșitul lui mai și legislativele de peste un an.

Partidul Lege și Justiție (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski este creditat cu 32,3% din voturi la alegerile pentru consiliile regionale, în fața Coaliției Civice - alianță a opoziției din Platforma Civică (PO, de centru) și Nowoczesna (liberal) care obține 24,7%, potrivit sondajului realizat de institutul Ipsos.

Partidul țărănesc PSL ocupă locul al treilea, cu 16,6% din voturi, urmat de o formațiune antisistem, Kukiz'15, și un bloc de responsabili locali fără partid, la egalitate cu 6,3%.

La Varșovia, Rafal Trzaskowski (PO), 46 de ani, fost deputat european și ministru, a obținut 54,1% din voturi, devansându-l net pe rivalul său din PiS, ministrul-adjunct al justiției, Patryk Jaki, 33 de ani, potrivit Ipsos.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews