ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul conservator la putere în Polonia s-a clasat duminică pe primul loc la alegerile regionale, dar la Varșovia opoziția a păstrat din turul întâi primăria, potrivit unui sondaj realizat la ieșirea de la urne, transmite AFP.
Acest scrutin este considerat ca un test înainte de europarlamentarele de la sfârșitul lui mai și legislativele de peste un an.

Partidul Lege și Justiție (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski este creditat cu 32,3% din voturi la alegerile pentru consiliile regionale, în fața Coaliției Civice - alianță a opoziției din Platforma Civică (PO, de centru) și Nowoczesna (liberal) care obține 24,7%, potrivit sondajului realizat de institutul Ipsos.

Partidul țărănesc PSL ocupă locul al treilea, cu 16,6% din voturi, urmat de o formațiune antisistem, Kukiz'15, și un bloc de responsabili locali fără partid, la egalitate cu 6,3%.

La Varșovia, Rafal Trzaskowski (PO), 46 de ani, fost deputat european și ministru, a obținut 54,1% din voturi, devansându-l net pe rivalul său din PiS, ministrul-adjunct al justiției, Patryk Jaki, 33 de ani, potrivit Ipsos.