ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetățenii polonezi sunt chemați la urne, duminică, într-un scrutin legislativ care a polarizat societatea din Polonia și în care opoziția se confruntă conservatorii conduși de Jarosław Kaczyński, aflați la guvernare din 2015, potrivit Mediafax.
 
Cele mai recente sondaje dădeau o victorie a formațiunii conservatoare  Lege și Justiție cu 40-43% din voturi, fără a obține însă majoritatea.

Aflat la putere încă din 2015, partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), condus de Jarosław Kaczyński, a căutat să mobilizeze masele defavorizate, erijându-se într-un apărător al valorilor familiale în fața ideologiei LGBT și mai ales promițând o nouă alocație pentru familie, scăderea impozitelor și creșterea salariului minim..

Kaczyński se numără printre liderii europeni care se opun federalismului la nivelul UE, fiind în favoarea consolidării suveranității naționale.
 
În contextul înmulțirii campaniilor pro-LGBT și a reacțiilor Bisericii catolice poloneze împotriva ideologiei LGBT, tema minorităților sexuale, cea a familiei tradiționale, precum și tema ideologiei de gen au devenit subiecte centrale ale campaniei electorale de dinaintea acestui scrutin.

Coaliția Cetățenilor (KO), principala formațiune de opoziție de la Varșovia, care este susținută de fostul premier Donald Tusk, actualmente președintele în exercițiu al Consiliului European, se bazează pe electoratul urban nemulțumit de politicile partidului de guvernământ.

KO a promis că va anula reformele în domeniul justiției despre care Uniunea Europeană afirmă că amenință independența justiției și statul de drept.