ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Popular (PP) conservator al prim-ministrului în exercițiu Mariano Rajoy a câștigat cele mai multe locuri în alegerile parlamentare din Spania duminică, potrivit unui exit-poll.

Potrivit acestui exit-poll, difuzat de televiziunea de stat TVE, PP câștigă între 117 și 121 de locuri în parlamentul de 350, față de 123 de locuri în decembrie, departe de cele 176 necesare pentru o majoritate absolută, la fel ca în alegerile din decembrie. 

Unidos Podemos ("Împreună putem"), coaliția condusă de partidul anti-austeritate Podemos, se plasează pe locul doi, cu 91 până la 95 de locuri, depășind partidul socialist PSOE vechi de 137 de ani ca principală forță a stângii, notează Reuters, citată de Agerpres.

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), care alterna la putere cu PP de peste 30 de ani, obține între 81 și 85 de locuri (doar 22% din voturi).

Cele două partide de stânga împreună ar putea obține o majoritate absolută. Pablo Iglesias, liderul Podemos, a spus că vrea să formeze un guvern cu PSOE, numindu-l "vechea social-democrație". Dar tensiunile sunt atât puternice între cele două formațiuni rivale, încât alianța lor pare puțin probabilă.    

Liberalii Ciudadanos se plasează din nou pe al patrulea loc, repetând scorul din decembrie, cu 26 până la 30 de locuri, potrivit acestui exit-poll.