ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 7.11/ 14:17   Democrata Christine Hallquist a fost înfrântă marți în statul Vermont de către guvernatorul în exercițiu Phil Scott, un republican moderat, potrivit posturilor ABC și Fox News.
Alegerea sa ar fi reprezentat o speranță pentru numeroșii membri ai comunității lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor și transsexualilor (LGBT), într-o perioadă în care persoanele transsexuale se simt amenințate de administrația lui Donald Trump.
 
Știrea inițială

În Statele Unite au loc, astăzi, alegeri parțiale, pentru înnoirea întregii Camere a Reprezentanților și a unei treimi din Senat, la jumătatea mandatului actualei administrații.
 
În urma scrutinului vor fi atribuite cele 435 de locuri în Camera Reprezentanților, 35 de mandate de senatori din 100, precum și posturi de guvernatori în 36 de state. Primul scrutin național după alegerile din 2016 va determina cine va controla cele două camere ale Congresului până la viitoarele alegeri prezidențiale din 3 noiembrie 2020. 

Democrații sunt dați favoriți de sondaje în ceea ce privește obținerea majorității în Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii ar urma să-și păstreze controlul în Senat.

Particularitatea votului din 6 noiembrie este diversitatea candidaților: pentru prima dată, vor putea fi aleși guvernatori gay și transsexuali, senatori nativi americani și deputați de origine latină. Un semn al schimbărilor impuse în timpul administrației Obama, dar și un alt test pentru Trump, care nu are mulți susținători în tabăra comunității LGBT sau în rândul afro-americanilor și latino-americanilor.

Primii guvernatori de culoare
 
În Georgia, Stacey Abrams, reprezentanta Partidului Democrat, ar putea deveni primul guvernator afro-american al națiunii. Democrata, care luptă împotriva folosirii armelor și ar dori ca asigurarea medicală Medicaid să fie extinsă la toată lumea, se luptă împotriva republicanului Brian Kemp. Chiar și Florida ar putea avea primul guvernator negru: Andrew Gullum, primarul orașului Tallahassee, se va confrunta cu republicanul de origine italiană Ron de Santis. Acesta din urmă, un bun prieten al lui Trump, e acuzat că a declarat că „Gullum vrea să distrugă statul" folosind verbul „monkey up”, considerat un eufemism, cu aluzie la originile afro-americane ale contracandidatului său.

Idaho și Hawaii au candidați la postul de guvernatori două femei nativi americani. Paulette Jordan, democrată, aparține tribului Skitswish, numit și Coeur d'Alene, în timp ce Andria Tupola este o republicană născut în Hawaii cu descendențe în Samoa. Ambele vor avea probleme pentru a-și învinge rivalii, Brad Little și David Ige, dar prezența lor a fost deja evaluată pozitiv de către minoritățile locale din statele respective.

În New Mexico, un stat cu o prezență puternică a latino-americanilor, și unde problema imigrației din Mexic este extrem de sensibilă, candidatul democrat cu origini hispanice, Michelle Lujan Grisham, mizează deja pe o victorie. Cu o campanie care a vizat, desigur, drepturile copiilor imigranților.

Primul gay și primul transgender

Colorado este statul care poate avea primul guvernator homosexual din SUA: democratul  Jared Polis se va confrunta cu republicanul Walker Stepleton. 
 
Vermont merge și mai departe. Aici, democrata Christine Hallquist este primul candidat transgender la  fotoliul de guvernator. Pentru a face istorie, va trebui să îl învingă pe republicanul Phil Scott. „Trump este un despot și ceea ce fac despoții, la fel ca orice dictator din lumea a treia, trebuie să vizeze cele mai marginalizate comunități. Dar nici o comunitate nu ar trebui să se simtă în siguranță dacă un alt grup este vizat”, afirma transgenderul Christine, născută ca David, fost inginer IBM care locuiește împreună cu soția și cei trei copii.

În conservatorul Texas, Lupe Valdez, fost șerif, candidată la funcția de guvernator din partea democraților, ar putea deveni, dacă va fi aleasă, prima femeie de origine latină, lesbiană, care va conduce statul. 

În Camera Reprezentanților, victoriile fostului luptător Sharice Davice, Chris Pappas sau Lauren Baer ar fi unice pentru că toți sunt homosexuali în mod deschis. Ilhan Omar și Rashida Tlaib (care cu siguranță vor fi alese pentru că nu au adversari în Michigan) sunt primele femei musulmane candidate.


Bine ați venit în Venezuela!

Președintele Donald Trump i-a avertizat pe americani sâmbătă că o victorie a democraților la alegerile de la jumătatea mandatului ar precipita venirea socialismului în Statele Unite și sosirea hoardelor de criminali veniți din America Centrală, argumentul său final de campanie pentru a salva majoritatea republicană.
„Ei vor impune socialismul în Florida. Bine ați venit în Venezuela!", a lansat Donald Trump sâmbătă seară la Pensacola, în Florida, în timpul unui miting de susținere a candidaților republicani pentru Senat și postul de guvernator, Rick Scott și Ron DeSantis.

În fiecare etapă, miliardarul republican s-a mândrit cu excelentul bilanț în materie de angajări și scăderea impozitelor în decembrie 2017, înainte de a se lansa într-o descriere apocaliptică a politicii din partea adversarilor săi privind migrației. Democrații, a spus el, vor „să șteargă frontierele” și să-i pună "pe clandestini în fața cetățenilor americani".

De partea cealaltă, la un miting electoral la Miami, Obama l-a criticat pe Donald Trump pentru trimiterea militarilor la frontiera cu Mexicul.