ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


În Bulgaria are loc duminică primul tur al alegerilor prezidențiale, considerate drept un test de popularitate pentru premierul conservator Boiko Borisov și pentru viitorul relațiilor dintre Sofia și Moscova.

Aproximativ 6,8 milioane de alegători sunt chemați să aleagă dintre cei 21 de candidați, între care favoriții sunt: șefa Parlamentului, Țețka Țatceva, 58 de ani, candidată a partidului conservator Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), la putere, și generalul Rumen Radev, 53 de ani, fost comandant al forțelor aeriene și candidat al Partidului Socialist, considerat un susținător al Moscovei.

Pentru a mobiliza electoratul, premierul Boiko Borisov, reconfirmat la sfârșitul anului 2014, a avertizat că va demisiona în cazul în care candidata sa Țețka Țatceva nu se clasează pe primul loc în acest tur de scrutin. Ultimele trei sondaje publicate vineri o clasează pe Țețka Țatceva pe primul loc în primul tur, cu 26% până la 28% din voturi, urmată de Rumen Radev cu 22% până la 23%.

Analiștii estimează că va avea loc un al doilea tur de scrutin, pe 13 noiembrie. O înfrângere a candidatei partidului la putere ar provoca o breșă în supremația GERB care controlează puterea executivă și din care provine și președintele în exercițiu Rosen Plevneliev. Subiecte precum lupta împotriva sărăciei, corupția endemică, exodul populației și criza demografică în această țară în care salariu mediu este de 480 de euro s-au aflat în centrul campaniei electorale din Bulgaria.

Primele estimări ale institutelor de sondaje de opinie sunt așteptate la închiderea scrutinului la ora locală 20,00. Pentru că, pentru prima dată bulgarii sunt obligați prin lege să se prezinte la vot, sondajele prevăd o participare de 69%, o creștere considerabilă în comparație cu 48,66% la alegerile generale din octombrie 2014.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews