ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Actualul prim-ministru Aleksandar Vucici se îndreaptă spre o victorie în primul tur al alegerilor prezidențiale care au loc duminică. Un număr de 11 candidați își dispută fotoliul de președinte, dar sondajele de opinie îl creditează pe Vucici cu cele mai mari șanse de a câștiga din primul tur.

Premierul Vucici, care încearcă să țină Serbia într-un echilibru extern dificil între Occident și Rusia, aliat tradițional al Serbiei, a fost cotat cu 56,2% din voturi în sondajul realizat telefonic de agenția Demostat, adică suficient pentru a-și asigura o victorie, pentru care sunt necesare mai mult de jumătate din sufragii. 

Partidul său SNS (progresist de dreapta, aflat la guvernare) a confirmat la jumătatea lunii trecute candidatura actualului premier la succesiunea lui Tomislav Nikolici, al cărui mandat expiră la 31 mai.

În schimb, niciunul din candidații opoziției nu va reuși să strângă un număr de voturi format din două cifre, indică sondajul. 

Mai mult, pe fondul disputelor și divizărilor care marcheză opoziția sârbă, candidații săi la președinție sunt depășiți în preferințele de vot de actorul Luka Maksimovici, care candidează sub masca unui personaj de parodie politică, Ljubisa Preletacevici Beli, supranumit și „Gandalf din Balcani Beli, care ironizează corupția din politica sârbă, este cotat cu 9,5% din intențiile de vot, mai mult decât fostul ministru de externe Vuk Jeremici — 9,3%, potrivit Agerpres.
Următorii clasați sunt fostul ombudsman Sasa Jankovici și ultranaționalistul de dreapta Vojislav Seseli, cu puțin sub 9%. 

Ceilalți șapte candidați au obținut împreună 7,3% în sondajul Demostat, care mai prevede o participare la vot de 57%. 18% dintre cei intervievați s-au declarat indeciși.
 
Alegerile din Serbia au loc pe fondul escaladării tensiunilor în Balcani, între Serbia și Kosovo, pe de o parte, între Serbia și Croația pe de alta, la care se adaugă amenințările privind posibila desprindere a Republicii Srpska de Bosnia Herțegovina. Primii care recunosc că Balcanii rămân un butoi cu pulbere al Europei, pe punctul de a exploda, sunt chiar oficiali sârbi, convinși că sprijinul Occidentului pentru aceste state multi-etnice a dus la o escaladare a tensiunilor în acest colț al Europei.