ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:16  Aleksandar Vucici a câștigat din primul tur alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Serbia, cu 55,8% din voturi, potrivit primelor estimări. Datele institutului de sondare a opinie publice Ipsos, prezentate de postul național de televiziune RTS, arată că Aleksandar Vucici ar obține 60% din voturi.

Știrea inițială

Aproximativ 7 milioane de alegători cu drept de vot sunt așteptați duminică la urne pentru alegerile prezidențiale în Serbia, premierul Aleksandar Vucici fiind creditat cu prima șansă, după o campanie în care opoziția a denunțat o derivă autoritară a puterii.


Potrivit sondajelor, omul forte al țării, premierul poate să câștige din primul tur de scrutin, în fața unei opoziții slabe, care prezintă 10 candidați.

Cu Vucici, funcția de președinte, în prezent onorifică, și-ar regăsi importanța pe care a avea sub Slobodan Milosevici (1989-1997) și liberalul Boris Tadici (2004-2012), întrucât Aleksandar Vucici ține solid frâiele țării sale și ale partidul său Partidul Progresului (SNS, centru-dreapta), care controlează parlamentul. Noul premier ar fi în mod obligatoriu un colaborator al său, comentează AFP.

Denunțând incapacitatea opoziției de a-i contesta hegemonia, Vucici a atacat-o dur, acuzând-o de exemplu că primește „milioane de euro din anumite țări străine”.

Joi, în ultima zi de campanie, aproape toate cotidienele naționale aveau aceeași pagina întâi, pagini promoționale cumpărate: „La 2 aprilie, dați un vot decisiv lui Aleksandar Vucici!”.

Opoziția avertizează de asemenea împotriva fraudelor electorale, în special printre minoritarii sârbi din Kosovo, ai căror principali lideri sunt simpatizanți ai SNS.