ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serbia va păstra legături strânse cu Rusia și nu va impune niciodată sancțiuni împotriva Moscovei, chiar dacă negociază aderarea la Uniunea Europeană, a declarat miercuri președintele sârb Aleksandr Vucici, în urma unei întâlniri la Belgrad cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează site-ul agenției Tass.

„Serbia nu își va schimba politica față de Rusia și nu va introduce niciodată sancțiuni împotriva Rusiei. Serbia nu a vorbit niciodată împotriva Rusiei și nu o va face. Sperăm că alții din Europa vor realiza acest lucru. Am dezvoltat și vom continua să dezvoltăm și să consolidăm legăturile noastre cu Rusia. Cu această ocazie, aș dori să urez succes Rusiei la alegerile prezidențiale. Sper că această cooperare eficientă va fi continuată după alegeri”, a spus Vucici.

Vucici a mai precizat că aderarea la UE prevede coordonarea politicii externe cu Bruxelles-ul, însă Serbia va lua în considerare legăturile vechi cu Rusia. De asemenea, el a subliniat că Serbia intenționează să adere la politica de neutralitate militară.

Președintele sârb a vorbit despre cooperarea militară cu Rusia și despre intenția Belgradului de a cumpăra din Rusia cel puțin șase elicoptere militare, precum și sisteme de apărare aeriană.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Serbia va primi gratuit 30 tancuri T-72 și 30 de vehicule de recunoaștere și de patrulare BRDM-2.

Comisia Europeană a stabilit ca obiectiv aderarea Serbiei și a Muntenegrului până în 2025, dar miniștrii de Externe din UE au viziuni diferite în privința extinderii spre Balcanii de Vest.

Serbia a început în mod oficial discuțiile pentru aderarea la Uniunea Europeană în luna ianuarie a anului 2014. UE a cerut reforme de guvernare și reforme anticorupție din partea Belgradului, precum și o soluționare a disputelor din această țară cu fosta ei provincie, Kosovo, care a devenit independentă în 2008.

„Serbia se află pe calea europeană, dar va continua să aibă cele mai bune relații cu Rusia. Presupun că vor exista diferite dorințe și presiuni pentru ca aceste relații să meargă în direcția opusă, dar Serbia va rămâne pe aceeași linie. Serbia va continua să-și dezvolte propriile politici și ne așteptăm să primim înțelegere din partea UE în această privință. Serbia este o țară independentă și liberă", a mai declarat președintele sârb.