ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alexis Tsipras a depus jurământul de învestitură în funcția de premier al Greciei luni seară, după victoria categorică a partidului său în alegerile legislative anticipate.

Într-o ceremonie transmisă de posturile locale de televiziune, Tsipras a depus jurământul pe Constituție, în prezența președintelui țării, Prokopis Pavlopoulos. Liderul Syriza se distanțează astfel, pentru a doua oară după succesul de la alegerile din ianuarie, de tradiția conform căreia premierul depune jurământul în prezența liderilor religioși.

El s-a angajat "pe onoarea și conștiința" sa "să slujească poporul grec".

Syriza este marele câștigător al scrutinului legislativ anticipat de duminică, obținând 35,46% din voturi, un procentaj care îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din parlament.

Rivalii conservatori de la Noua Democrație au primit 28,10% din voturi, urmând să beneficieze de 75 de locuri în legislativ, anunţă Agerpres.

În vârstă de 41 de ani, Tsipras a anunțat deja că va reface coaliția de guvernare dintre Syriza și Grecii Independenți, care va beneficia de o majoritate de 155 de parlamentari. El ar urma să anunțe marți componența noului executiv.