ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidele care fac parte din coaliția guvernamentală din Germania au absolvit-o de orice vinovăție pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în ceea ce privește contractele dubioase încheiate de Ministerul Federal al Apărării din Germania pe vremea când era ministru, informeaza site-ul The Week.
 
Potrivit sursei citate, este vorba de un raport de 75 de pagini al parlamentarilor de la Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Uniunea Socială Creștină (CSU) și Partidul Social Democrat (SPD) care a tras concluzia că Ursula von der Leyen „nu poartă responsabilitatea acordării de contracte de către ministerul Apărării unor consultanți externi fără supraveghere adecvată”.

Ancheta făcută de aliații lui Merkel a ajuns la concluzia că  Ursula von der Leyen  „cu greu a semnat vreodată un document de decizie cu privire la cazurile investigate”.

De asemenea, spune documentul, „d eși biroul ei a fost întotdeauna informat despre evenimentele importante, deciziile în sine au fost adesea luate la nivelul secretarilor de stat”.

Raportul a fost realizat de membrii unei comisiii speciale care a fost înființată la începutul anului trecut pentru a investiga scandalul. Von der Leyen a declarat comisiei în februarie că „s-au făcut greșeli”, dar a insistat că aceste greșeli au intervenit la un nivel inferior ei și fără ca ea să aibă cunoștință.

Partidele de opoziție urmează să-și redacteze propriul raport asupra constatărilor comisiei în săptămânile următoare, înainte ca raportul final al anchetei să poată fi adoptat.

Raportul „de albire” a președintei Comisiei Europene nu s-a bucurat, însă, de o susținere unanimă.  Un membru SPD al comisiei, Dennis Rohde, a subliniat că Von der Leyen „poartă responsabilitatea politică” pentru deficiențele ministerului apărării. „A deschis ușile ministerului pentru consilieri. Sub conducerea ei s-a dezvoltat o nesocotire a regulilor privind achizițiile publice ”, a scris Rohde pe Twitter.

Von der Leyen, fost ministru al Apărării din Germania și o aliată a cancelarului Angela Merkel, a fost acuzată pentru modul în care 
in mandatul său au fost atribuite contractele de apărare consultanților externi, fără o supraveghere adecvată, dar și pentru că tranzacțiile ar fi fost facilitate de o rețea de contacte personale, potrivit Politico.
 
 
Comisia de investigații a primit sute de mii de pagini cu materiale de la minister și a audiat zeci de martori în zece luni. 

Von der Leyen este considerată vinovată și de starea precară a armatei germane, a cărei funcționalitate se află la o cotă minimă în ultimii 30 de ani.