ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Beijing a fost lansată Banca Asiei pentru Investiții în Infrastructură (Asian Infrastructure Investment Bank -AIIB).

La ceremonie au participat reprezentanți din 57 de țări-fondatoare și președintele Chinei, Xi Jinping, care a declarat că "banca reprezintă un pas spre îmbunătățirea și reforma guvernanței economice la nivel mondial, care o va face mai echitabilă", scrie RIA „Novosti”, citată de reportervirtual.ro.

Capitalul social al noii bănci se ridică la 100 de miliarde de dolari, cea mai mare contribuție venind din partea Chinei. Mass-media a denumit AIIB drept alternativa chineză la Banca Mondială și Banca Asiatică de Dezvoltare. Potrivit Beijingului, cele două organizații internaționale sunt prea influențate de SUA și de aliații săi.

Președintele chinez a subliniat că țara sa va oferi sprijin băncii în funcționarea și dezvoltarea sa. De asemenea, el a anunțat că Beijingul va oferi 50 de milioane de dolari pentru a constitui în viitorul apropiat un fond special, care va ajuta țările membre mai puțin dezvoltate în realizarea proiectelor de infrastructură.