ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pay-by-palm (plata cu palma) este deja disponibilă în peste 200 de magazine „Whole Foods Market” deținute de Amazon în SUA. Până la sfârșitul anului, toate cele peste 500 de magazine din SUA vor oferi opțiunea de plată, potrivit unui comunicat de presă, citat de cnbc

Prin urmare, clienții care se înscriu în programul Amazon One nu vor avea nevoie de portofele sau de telefoane pentru a plăti alimentele.

Amazon One este o formă de plată biometrică care utilizează caracteristicile fizice unice, cum este amprenta feței sau a palmei, pentru a autoriza plăți.

Odată înscriși într-un program de plată biometrică, cum ar fi Amazon One, clienții frunizează informațiile cardului de credit sau de debit și alte detalii, precum numărulde telefon sau un act de identitate valid, în funcție de comerciant. Apoi își scanează mâna, fața sau amprentele digitale, care sunt atașate la profilul de utilizator. Apoi își va putea folosi mâna, fața sau amprentele digitale pentru a plăti în anumite magazine participante.

Totuși, unii experți în tehnologie și securitate cibernetică își exprimă îngrijorarea cu privire la această tehnologie în evoluție.

Opțiunile de plată biometrică provoacă îngrijorări legate de securitate

Tehnologia de inteligență artificială ar putea fi folosită pentru a crea versiuni false ale vocii, feței sau amprentei digitale, versiuni care ar putea fi apoi folosite pentru a înșela sistemele de plată biometrice, avertizează Hafiz Malik, profesor de inginerie electrică și informatică la Universitatea din Michigan, care cercetează securitatea cibernetică.

Amazon susține că scanerele sale pentru palme folosesc tehnologia de detectare live și sunt capabile să facă diferența dintre o palmă vie și una falsă.

De asemenea, consumatorii ar trebui să fie conștienți de faptul că baza de date în care sunt stocate datele lor biometrice ar putea fi piratată.

„De fiecare dată când încredințați datele unei corporații private, aveți încredere în acea companie că va păstra acele date în siguranță. De cele mai multe ori, probabil că nu ar trebui [să aveți încredere]”, a spus Evan Greer, directorul Fight for the Future, o organizație pentru apărarea drepturilor digitale.

„Corporațiile au un istoric teribil în ceea ce privește păstrarea în siguranță a informațiilor noastre personale”, a spus ea pentru CNBC Make It.

Deși puteți înlocui un card de credit furat sau chiar un cod numeric personal furat, ar fi extrem de dificil să vă înlocuiți fața sau palma dacă datele biometrice sunt furate, a mai spus ea.

În plus, poate fi periculos dacă aceste baze de date cu informații biometrice ajung pe mâini greșite, a avertizat Cynthia Rudin, profesor de informatică, bioinformatică și inginerie electrică la Universitatea Duke.

„Ei ne pot controla în moduri neplăcute. Aceste seturi de date pot fi folosite pentru a ne controla oriunde în lume, inclusiv pentru a ne aresta sau pentru a ne împiedica să intrăm în magazine care nu doresc clienți în clasa noastră de salarizare sau clienți cu opinii politice diferite de ale proprietarilor acelor magazine”, a spus Rudin.

Este important să înțelegeți că informațiile dvs. biometrice sunt unele dintre cele mai sensibile date pe care le creați, a subliniat Greer. De aceea, este esențial să le protejați în același mod în care v-ați proteja datele personale, cum ar fi adresa sau codul numeric personal.

„Toată lumea ar trebui să fie interesată să le protejeze, chiar și în această epocă în care mulți oameni au renunțat să-și protejeze intimitatea sau consideră că este inutil”, a adăugat ea.