ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadoarea SUA în Polonia, Georgette Mosbacher, a criticat poziția Uniunii Europene de monitorizare a statului de drept în Polonia, spunând că blocul comunitar „a politizat puternic” acest subiect, relatează DPA marți.

UE „nu ezită să folosească această chestiune a statului de drept pentru a-și atinge obiectivele”, a afirmat Mosbacher într-un interviu pentru Super Express, un tabloid polonez, fără a elabora care sunt aceste obiective.

Nicio companie americană prezentă în Polonia nu și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația statului de drept, iar ele performează foarte bine în această țară, a adăugat ambasadoarea.

Occidentul „nu s-a împăcat” nici acum cu faptul că Polonia și alte țări din Europa Centrală și de Est nu mai sunt periferii ale continentului, așa cum s-a întâmplat în timpul comunismului, a mai spus Mosbacher.

Polonia este în dispută cu UE din cauza amplelor sale modificări la sistemul judiciar, adoptate după venirea la putere, în 2015, a Partidului Lege și Justiție (PiS).
 
UE este îngrijorată că reformele lansate de PiS, o formațiune conservatoare, subminează independența sistemului judiciar și ar putea fi o încercare de a supune justiția sub controlul puterii executive.