ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moment solemn, vineri, la Timișoara, în ziua în care se împlinesc 30 de ani de când a fost declarat primul oraș din România care s-a eliberat de comunism. Sirenele au sunat, astăzi, la ora 12.00, timp de trei minute, pentru a marca 30 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism din România. În 20 decembrie 1989, de la balconul Operei era decretată căderea comunismului la Timișoara.
 
Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a participat la Timișoara, la ceremonia de dezvelire a plăcii din bronz pe care președintele Statelor Unite ale Americii Donald Trump o dăruiește orașului în semn de omagiu adus eroilor care s-au jertfit pentru libertate.

Placa din bronz care a fost trimsă de președintele SUA, Donald Trump, a fost așezată pe clădirea Garnizoanei din Piața Libertății din Timișoara, care va adăposti viitorul Muzeu al Revoluției. „Această placă este dedicată spre eternă amintire locuitorilor eroici ai Timișoarei și martirilor care au pierit în urmă cu treizeci de ani luptând pentru libertate, democrație și drepturile omului în Decembrie 1989. Dumnezeu să le binecuvânteze memoria! Dumnezeu să binecuvânteze poporul român! Donald J. Trump Președintele Statelor Unite ale Americii”, stă gravat pe placa memorială a președintelui american, scrie News.ro.

Aceasta a fost realizată de o firmă de construcții din Timișoara, Constructim. Este turnată în bronz și are 1.20mX0.80m. Textul este scris atât în limba engleză, cât și în română. 

În partea superioară e reprodusă emblema Casei Albe, iar în partea de jos a fost gravată stema SUA. „Ideea a venit unor oameni din România și din Timișoara să capteze cuvintele președintelui Trump și au făcut această placă în memoria oamenilor pierduți la Revoluție. Textul acesta vine direct de la domnul Trump și placa a fost făcută aici. Președintele trimite aceste cuvinte în memoria oamenilor morți atunci și ca mulțumire orașului Timișoara că a început Revoluția împotriva comunismului. E o mare onoare pentru mine să fiu aici. Eu am fost născut în România în timpul lui Ceaușescu, după care eu și familia am plecat în 1965 și nu mi-am închipuit în viața mea că comuniștii o să dispară cât sunt viu și nu mi-am închipuit în viața mea că o să am onoarea să vin înapoi în România în calitatea asta”, a spus ambasadorul SUA la București, 

La ceremonia de dezvelire au participat și IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, primarul Nicolae Robu, președintele executiv al Camerei de Comert Timiș, Florica Chiriță, mai mulți parlamentari de Timiș, dar și revoluționari.