ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE. 19.45 Asasinul ambasadorului rus la Ankara a fost delegat luna aceasta să păzească sediul Ambasadei ruse, în cursul manifestațiilor împotriva implicării Moscovei în Siria, relatează postul turc de televiziune NTV, citat de Sputnik News, scrie independent.md.


Anterior, primarul Ankarei afirma că Mevlut Mert Altintaș era ofițer de poliție. El avea 22 de ani, absolvise o școală de poliție în urmă cu doi ani și făcea parte din forțele antirevoltă din Ankara.

 

ACTUALIZARE. 18.00 Fotograful Burhan Ozbilici, de la agenția Associated Press, se afla în sala unde diplomatul rus Andrei Karlov ținea un discurs, la o galerie foto din Ankara, în momentul în care a fost împușcat. Mărturia sa a fost publicată de agenția AP. 


”Evenimentul era unul de rutină – deschiderea unei expoziții de fotografie despre Rusia – când un bărbat a năvălit în sală, fluturând un pistol despre care am crezut, inițial, că este din recuzită vreunui teatru. Nu a fost nici pe departe așa. Câteva momente mai târziu, ambasadorul rus zăcea pe jos, iar atacatorul își flutura arma către noi, spunând diverse sloganuri. L-a împușcat pe ambasador de mai multe ori și a dat jos de pe pereți mai multe fotografii înrămate. Au fost cel puțin opt focuri de armă.  Invitații fugeau în toate părțile, ascunzându-se sub mese și  în spatele coloanelor. Eu am tras suficiente cadre pentru a obține un montaj bun”, a povestit Burhan Ozbilici.

 ”Nu uitați Alepul! Nu uitați Siria!”, a strigat atacatorul, în turcă, referindu-se la orașul sirian bombardat și de soldații ruși, care i-au forțat pe rebeli să se retragă din zonele pe care au reușit să le ocupe în timpul anilor de conflict. A mai strigat și ”Allahu akhbar!”, dar nu am putut să înțeleg restul, pentru că apoi a vorbit în arabă.

"Mă gândeam: 'Sunt aici. Chiar dacă voi fi împușcat și rănit sau ucis, sunt jurnalist. Trebuie să îmi fac treaba. Puteam să fug fără să fac fotografii... Însă nu aș fi putut da un răspuns mulțumitor mai târziu când oamenii m-ar fi întrebat: 'De ce nu ai făcut fotografii?'. M-am gândit chiar la prietenii și colegii care au murit făcând fotografii în zonele de conflict de-a lungul anilor.  (...) Mintea mea o luase razna. Am văzut că bărbatul era agitat — dar, în mod ciudat, era stăpân pe sine. A strigat la toată lumea să se dea înapoi. Paznicii ne-au cerut să ieșim din sală, așa că am plecat. Ambulanțe și mașini blindate au ajuns imediat la fața locului și a fost lansată operațiunea poliției. Atacatorul a fost împușcat ulterior. Când m-am întors la birou să îmi editez fotografiile, am fost șocat să văd că de fapt atacatorul stătea în spatele ambasadorului în timp ce acesta vorbea. Ca un prieten sau ca un bodyguard", și-a mai amintit Burhan Ozbilici.

 

ACTUALIZARE. 17.30 Președintele Vladimir Putin cere Turciei garanții de securitate după asasinarea ambasadorului rus, argumentând că Administrația de la Ankara este responsabilă de siguranța diplomaților ruși aflați pe teritoriul turc, relatează site-ul agenției Tass. "Conform Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, țara-gazdă este responsabilă de securitatea misiunilor diplomatice", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.


"De aceea, președintele Rusiei a evidențiat necesitatea de a primi garanții din partea Turciei privind securizarea misiunilor diplomatice ruse", a subliniat Peskov.

 ACTUALIZARE. 16.30 Rusia a trimis la Ankara 18 agenți ai serviciilor de informații extrerne, care alături de autoritățile turce vor începe o investigație pentru a înțelege legăturile și motivul pentru care turcul Mevlut Mert Altintas, deghizat în polițist, a comis acest asasinat, relatează presa rusă, citată de La Repubblica. Explicația unor analiști politici, de la Moscova și de la Ankara, este cea potrivit căreia acest asasinat a urmărit spargerea alianței dintre Rusia și Turcia în situația conflictului din Siria. Presa rusă scrie, marți, că asasinarea ambasadorului rus în Turcia nu va afecta relațiile între Moscova și Ankara, două țări care s-au apropiat puternic în cursul verii, după aproape un an de criză diplomatică gravă pe fondul războiului din Siria. 

 
ACTUALIZARE. 16.03 Un înalt oficial al serviciilor de securitate turce a declarat că investigația în cazul asasinatului ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov, l-ar suspecta pe autorul atacului de legături cu mișcarea clericului Fethullah Gulen, acuzat că ar fi fost în spatele puciului eșuat din 15 iulie.

Fethullah Gulen, care se află în exil în Statele Unite, a negat implicarea și a condamnat atacul de la Ankara, transmite Reuters.

 ACTUALIZARE 21:30 A apărut și prima reacție a Secretarului de Stat American: „Suntem pregătiți să oferim asistență Rusiei și Turciei”. De asemenea, într-un comunicat de presă al Casei Albe, președinția americană spune că „gândurile și rugăciunile se îndreaptă către familia și prietenii Abasadorului Andrei Karlov și a celorlalte victime”.


Ministerul Turc al Afacerilor Externe: „Condamnăm atacul asupra ambasadorului rus. Responsabilii vor fi aduși în fața justiției, iar relațiile Rusiei cu Turcia nu vor fi afectate”.

„Aducem condoleațe poporului rus și guvernului de la Moscova. Acest atac este inacceptabil și suntem alături de Rusia și Turcia pentru combaterea terorismului”, se mai arată în comunicat.

ACTUALIZARE 21:00 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vorbit la telefon cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Momentan nu există mai multe detalii despre această discuție.

ACTUALIZARE 19.05 Ambasadorul Rusiei a murit. Între timp, autoritățile turce au anunțat neutralizarea atacatorului, transmite Reuters.

Alte 3 persoane au fost rănite.

Expoziția era organizată chiar de angajații ambasadei ruse în incinta unui centru cultural din Ankara. Se pare că prezența ambasadorului la expoziție a fost anunțată în urmă cu o săptămână, iar autoritățile suspectează că atacul armat este unul premeditat.

Ambasadorul Andrei Karlov nu era însoțit de un bodyguard la asmenea evenimente publice.

Se pare că atacatorul a strigat ”nu voi pleca de aici viu, așa că nu vă apropiați de mine”.

Primarul Ankarei a precizat că scopul atacului armat este de a distruge relațiile bilaterale dintre Rusia și Turcia.

ȘTIREA INIȚIALĂ Ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, este în stare gravă după ce a fost împușcat la Ankara, în timp ce se afla la o expoziție de artă, unde suținea un discurs.

Mai multe persoane au fost rănite în același atac.


Starea ambasadorului este gravă.

Autoritățile turce suspectează că atacatorul înarmat este un militant islamist.