ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Evenimentele recente din România nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog între cele două state,, afirmă ambasadorul Rusiei la București. Diplomatul rus spera insa că Guvernul României, deși "e angajat într-o agendă diferită", va găsi loc și pentru dialogul bilateral.

„Din păcate pentru relațiile noastre, evenimentele recente nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog. Pentru că în prima jumătate a anului trecut toată lumea se pregătea pentru alegeri, Guvernul avea un mandat foarte scurt. Așteptam să vină un nou guvern cu un alt mandat pentru a începe un dialog plin de substanță. Acum, din nou, Guvernul dumneavoastră e angajat într-o agendă diferită. Sperăm că vom găsi loc în această agendă, dar, evident, instabilitatea politică nu este încurajatoare", a afirmat Kuzmin, conform Agerpres.

Pe de altă parte, referindu-se la fondul problemei, diplomatul rus a afirmat că subiectul ține de "suveranitatea necondiționată a națiunii române" și nu este o temă la care să răspundă Rusia.

"Nu ne revendicăm rolul de mentori, este treaba voastră. (...) Credem că avem nevoie de o vecinătate stabilă, prosperă și prietenoasă în jurul granițelor noastre și sperăm că România (...) va fi gata (...) pentru un dialog multidimensional între țările noastre", a adăugat Valeri Kuzmin.

El a mai spus că recentele declarații ale Ministerului rus de Externe nu aduc elemente noi în descrierea situației în care se află relațiile româno-ruse.

"Nu spune acolo că România reprezintă o amenințare pentru Rusia, ci că acțiunile politicile ale liderilor români care fac din România un avanpost, (...) în particular al elementelor sistemului global al apărării anti-rachetă americane, acestea reprezintă o amenințare pentru Rusia", a susținut Kuzmin
Diplomatul rus a precizat că de la venirea sa în România a auzit "multe retorici nu foarte prietenoase" la adresa Rusiei.