ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul zambian de externe a reacționat sâmbătă după ce ambasadorul SUA în Zambia a criticat public o decizie a Justiției acestei țări prin care doi homosexuali au fost condamnați la închisoare, relatează agenția DPA, citată de Agerpres

Ministrul Joseph Malanji a declarat la o conferință de presă că i-a telefonat ambasadorului Daniel Foote pentru a-l atenționa că a făcut comentarii „incorecte și inacceptabile”. Șeful diplomației din Zambia a adăugat că guvernul de la Lusaka este „extrem de preocupat” de decizia ambasadorului american de a critica public o hotărâre judecătorească prin care se aplică legile țării.

Ambasadorul SUA în Zambia emisese vineri o declarație prin care condamna decizia Înaltei Curți de Justiție din Zambia de a condamna la 15 ani de închisoare doi bărbați homosexuali. 

„Am fost personal îngrozit să citesc ieri despre condamnarea la 15 ani de închisoare a doi bărbați, care au avut o relație consensuală ce nu a afectat absolut pe nimeni”, a afirmat ambasadorul american în textul citat.

Cei doi bărbați au fost condamnați în primă instanță în 2017 pentru „relații sexuale împotriva naturii”. Ulterior, aceștia au atacat decizia judecătorească prin recurs, dar instanța supremă a menținut sentința.

Țările africane nu sunt singurele care incriminează relațiile homosexuale, ele fiind până nu demult interzise și în statele est-europene. În România, acestea erau considerate în afara legii încă din perioada interbelică, iar legislația în domeniu a fost înăsprită în perioada comunistă, prevăzând pedepse cu închisoarea de la 1 la 5 ani, potrivit Wikipedia. După 1989, la presiunea unor foruri externe și a unor organizații neguvernamentale nou-înființate în România, articolul 200 din Codul Penal privind „relațiile sexuale între persoane de același sex” afost modificat în 1996 de Guvernul Văcăroiu. Ulterior, Guvernul Năstase a dezincriminat complet relațiile homosexuale în 2001.