ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczinski, liderul de facto al țării, a informat producătorii de arme că, prin achizițiile pe care le va face în următorii doi ani, Polonia va avea cea mai mare forță terestră din Europa.

Varșovia crede că, pe lângă achizițiile de armament și alocarea a 3% din PIB pentru Apărare, extinderea personalului din armată la 300.000 vor transforma Polonia în prima putere militară a continentului.

Kaczinski a trimis o scrisoare participanților la Expoziția Internațională pentru Industria Apărării, organizată în Polonia săptămâna aceasta.

În scrisoare se afirmă:

„În doi ani vom avea cea mai puternică armată terestră din Europa. (Ministerul polonez al Apărării) a subliniat că forța armatei nu este doar – și nu în primul rând – mărimea ei, ci echipamentele, modernitatea și inovativitatea ei.”

Pentru anul viitor, Polonia a anunțat sporirea cheltuielilor pentru Apărăre pentru a atinge nivelul de 3% din PIB.

Unii oficiali de la Varșovia vorbesc chiar ca, în câțiva câțiva ani, să se ajungă la 5% din PIB.

Cum a spus Kaczinski, Polonia intenționează să cumpere de pe piață armamentul cel mai modern.

Inclusiv elicoptere Apache, tancuri Abrams și sisteme de rachete HIMARS de la producătorii americani.

Regimul de la Varșovia motivează această cursă a înarmărilor în care s-a lansat prin dorința de a descuraja orice agresiune.

Premierul Mateusz Morawiecki a expus ceea ce pare să fie noua doctrină de securitate a Poloniei:

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât, datorită forței sale, să nu fie nevoită să lupte.”

Pe același ton, ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, a afirmat:

„Dorim pace și pentru aceasta trebuie să ne pregătim de război.”

Un asemenea efort financiar, care îi încântă cu siguranță pe  producătorii de armament, nu poate să nu aibă însă și repercusiuni asupra economiei naționale.

Una dintre vocile care avertizeazăasupra acestui risc este expertul militar Robert Czulda:

„Pare foarte probabil că un asemenea nivel de cheltuieli planificate este motivat în mare măsură de un populism politic, urmărind mai degrabă să câștige popularitate aici și acum, decât să devină un plan real, cuprinzător și bine gândit de întărire armonioasă a forțelor armate.”

Și Czulda adaugă:

„Polonia ar trebui să aibă grijă ca aceste programe de aprovizionare să fie durabile și abordabile pe termen lung. Țara trebuie să evite riscul cheltuielilor excesive, care risc, în acest moment, pare foarte mare...”