ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când Germania a adoptat în luna martie o lege care interzicea folosirea literei Z, deoarece ar însemna propagandă pro-rusă, nimeni nu își imagina că această aberație va fi aplicată vreodată.

Și totuși nebunia s-a întâmplat. Semn că ospiciile au sisteme precare de securitate: intră și (mai ales) iese cine vrea.

Un tribunal din Hamburg a dictat o amendă de 4.000 de euro împotriva unui cetățean avea un Z pe mașină.

Potrivit sentinței, în luna martie, la câteva săptămâni după invazia rusă în Ucraina, un bărbat de 62 de ani din Hamburg și-a lipit pe luneta mașinii o coală albă de hârtie pe care era desenată cu albastru litera Z, scrie Die Welt.

Judecătorul a dat dreptate acuzării, care a susținut că, prin acest gest, omul și-a exprimat sprijinul față de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Inițial, amenda a fost de 1.800 de euro, dar cum cetățeanul a făcut contestație, pedeapsa i-a fost mărită, pentru a se învăța minte să își pună ce vrea el pe proprietatea lui.

Omul nostru mai are încă o cale de recurs, dar, după experiența de până acum, e greu de spus dacă va risca să o folosească: să nu se trezească cu o amendă și mai mare sau – Doamne ferește – cu închisoare.

În apărarea sa, bărbatul a afirmat că intenția sa nu a fost să facă propagandă rusă. A explicat că Z nu este decât ultima literă a alfabetului latin și nu are legătură cu războiul din Ucraina.

El a invocat și alte explicații posibile: filmul Z al lui Costa Gavras sau Generația Z.

Zadarnic. Cu Z mare.

În Germania,folosirea literei Z a fost interzisă la solicitarea expresă a regimului de la Kiev. Și tot ce cere Kievul devine lege. Inclusiv penală.

 

La începutul „operațiunii speciale”, echipamentele militare rusești au avut inscripționate câte un Z pe ele.

Totuși nimeni nu a putut spune cu precizie ce semnificație are această literă.

Unii au susținut că Z vine de la „Za Pobedu” („Pentru Victorie”) în rusește.

Alții că ar veni de la „denaZificare”.

 

În fine, o altă opinie a fost că Z este inițiala lui Zelenski, adică ținta operațiunii.

Pe de altă parte, batalioanele ucrainene Azov au ca emblemă un Z răsturnat.