ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump a suferit o înfrângere grea la ONU, deși a amenințat că va tăia ajutoarele financiare pentru toate țările care vor vota împotriva Statelor Unite. Liderul de la Casa Albă chiar anunțase că ambasadorul american la ONU va monitoriza fiecare vot dat la Adunarea Generală.

La începutul acestei săptămâni, un proiect similar de rezoluție a fost supus votului în Consiliul de Securitate. Nu a trecut, însă doar pentru că Statele Unite și-au folosit dreptul de veto. Ceilalți 14 membri au votat în favoarea proiectului.

„Pentru toate statele care ne iau banii și apoi votează împotriva noastră în Consiliul de Securitate sau în Adunarea Generală (a ONU, n.r.). Iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde de dolari și apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări cum vor vota. Lasă-i să voteze împotriva noastră și vom economisi foarte mulți bani. Nu ne pasă. Nu mai merge așa, ei să voteze împotriva noastră și apoi să le dai sute de milioane de dolari fără să intereseze pe nimeni ce fac”, a spus Donald Trump.

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi - cu o largă majoritate - o rezoluție prin care condamnă recunoașterea de către Washingon a Ierusalimului drept capitală a Israelului, după ce Statele Unite și-au multiplicat amenințările financiare la adresa țărilor care se opun poziței lor, relatează AFP.

Dintre cele 193 de țări membre ONU, 128 au votat rezoluția care condamnă decizia anunțată pe 6 decembrie de către Donald Trump cu privire la Ierusalim, contrară poziției tradiționale americane și consensului comunității internaționale. România a exprimat vot de „abținere”.