ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O cedare a Washingtonului în fața amenințărilor grosolane ale Beijingului ar putea avea consecințe mai dezastruoase decât retragerea din Afganistan.

Biroul președintei Camerei Reprezentanților a anunțat duminică dimineață că Nancy Pelosi are în program vizitarea a patru țări asiatice, printre care nu se afla și Taiwanul.

Pelosi conduce o delegație a Congresului în regiunea India-Pacific, având în programul oficial vizite în Singapore, Malaysia, Coreea de Sud și Japonia.

Într-un comunicat al Biroului lui Pelosi, citat de Fox News, se arată:

„Astăzi, delegația Congresului călătorește în India-Pacific pentru a reafirma angajamentul puternic și de nezdruncinat al Americii față de aliații și prietenii noștri din regiune.”

Și documentul continuă:

„În Singapore, Malaysia, Coreea de Sud și Japonia, delegația noastră va avea întâlniri la nivel înalt pentru a discuta modul în care putem să promovăm interesele și valorile noastre comune, în special pacea și securitatea, dezvoltarea economică și comerțul, pandemia, pandemia COVID-19, criza climatică, drepturile omului și guvernarea democratică.”

(Probabil că autorul textului a dorit să spună că vizita va promova modalități de COMBATERE a Covid și a crizei climatice.)

Oricum, documentul nu pomenește nimic de Taiwan.

Anunțul vine după ce Joe Biden declarase că Pentagonul nu considera că este o idee bună ca Nancy Pelosi să viziteze Taiwanul.

Într-o convorbire telefonică, joi, Xi Jinping l-a amenințat fățiș pe Joe Biden să nu se „joace cu focul” în privința Taiwanului.

Potrivit unei transcrieri a convorbirii, dată publicității de Beijing, liderul chinez i-ar fi spus omologului american:

„Cei care se joacă cu focul de foc vor pieri. Sperăm că Statele Unite înțeleg clar acest lucru.”

China consideră Taiwanul parte integrantă a teritoriului său, iar Statele Unite nu mai au relații oficiale cu insula din Marea Chinei.

Din momentul în care partea americană a anunțat intenția lui Pelosi de a vizita Tauwanul, China a reacționat cu mare iritare.

Tensiunea în regiune a crescut puternic, după ce Statele Unite au deplasat aici un grup de nave de luptă sub conducerea portavionului Ronald Reagan, iar avioane americane au început zboruri de patrulare în apropierea Taiwanulului.

Sâmbătă, forțele navale chineze au organizat și ele ample exerciții militare cu muniție de luptă în strâmtoarea Taiwan.

Ziarul de partid chinez Global Times a avertizat că Beijingul este îndreptățit să considere intrarea în spațiul aerian al Taiwanului a aeronavei lui Pelosi și a escortei sale de avioane de luptă americane drept o „invazie” și prin urmare deschiderea focului și chiar doborârea lor.

Dacă nu are loc o modificare de ultimă oră în programul lui Pelosi, atunci pasul înapoi făcut de Washington în fața amenințărilor agresive ale Beijingului poate avea efecte mai catastrofale pentru America decât retragerea din Afganistan.

Pentru că de data aceasta este vorba de un semn de slăbiciune manifestat în fața principalului adversar al Statelor Unite. Și în urma unei amenințări evidente, directe și grosolane a acestuia.

Anularea vizitei ar însemna practic recunoașterea de către America a supremației Chinei.