ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump pune din nou la zid Uniunea Europeană. Președintele american a atenționat Uniunea Europeană să se aștepte la represalii pentru tratamentul „foarte nedrept'” aplicat Statelor Unite în relațiile lor comerciale, conform unui interviu televizat difuzat duminică seară și citat de AFP și dpa.

"Uniunea Europeană a tratat SUA într-un mod foarte nedrept în materie de comerț”, a declarat Trump într-un interviu pentru postul britanic de televiziune ITV.

Președintele SUA a amintit dificultatea Statelor Unite de a-și exporta produsele în UE, în vreme ce ”ei își trimit produsele la noi fără taxe sau cu taxe foarte mici”. Trump a atenționat că este o situație "foarte nedreaptă”.

Poziția liderului de la Casa Albă față de ceea ce acesta numește practici nedrepte este una cunoscută.

Anul trecut, în iunie, Trump acuza Germania că exportă mai mult decât importă, făcând trimitere la industria de mașini. 

În replică,  Agela Merkel spunea atunci că statul german creează locuri de muncă în SUA. "SUA ar trebui să ia în calcul faptul că fabrica de automobile BMW are cel mai mare centru de producție în Statele Unite, nu în Germania, și exportă mai multe mașini către statele terțe decât o fac Ford și General Motors la un loc”, puncta Merkel.

Un semnal de alarmă trăgea și ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, care stipula anul trecut, în luna iulie, înainte de întrevederea liderilor G20, că președintele SUA, Donald Trump, ar putea începe un război comercial cu Europa.

Și liderul celui mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European ( PPE), germanul Manfred Weber, l-a avertizat  la 25 ianuarie pe președintele Statelor Unite, Donald Trump, că europenii doresc evitarea unui război comercial cu State Unite.

În cadrul primului său discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, liderul de la Casa Albă a dat o nouă notă sloganului din campania prezidențială, ”America înainte de toate”, precizând că ”America First” nu implică și ”America singură”.

Acesta a transmis liderilor lumii că SUA sunt deschise pentru business, susținând că economia americană este într-o stare excelentă. „Sunt aici pentru a livra un mesaj simplu – niciodată nu a fost o perioadă mai bună pentru a investi în America. America este deschisă pentru afaceri și suntem din nou competitivi”, a spus președintele SUA.