ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul adjunct de externe al Iranului a respins vineri afirmația președintelui SUA, Donald Trump, că SUA au doborât o dronă iraniană deasupra Strâmtorii Ormuz, sugerând că armata SUA a țintit din greșeală una din propriile aeronave fără pilot, informează Agenția DPA International

Seyed Abbas Araghchi răspundea afirmației lui Trump de joi că SUA au „distrus” o dronă iraniană în momentul când aceasta a ajuns la o distanță de circa 900 metri de portavionul USS Boxer.

Trump a calificat deschiderea focului asupra dronei ca o „acțiune defensivă”, după ce iranienii nu s-au conformat multiplelor avertismente de a se retrage.

„Noi nu am pierdut nicio dronă în Strâmtoarea Ormuz și nicăieri altundeva”, a scris Seyed Abbas Araghchi pe Twitter. „Mă tem că USS Boxer și-a doborât din greșeală propria aeronavă fără pilot!”

Un purtător de cuvânt al forțelor armate iraniene a afirmat că au fost luate în considerare toate dronele țării.

„Contrar declarației lui Trump, toate dronele iraniene s-au întors la bazele militare după încheierea operațiunilor lor în Golf”, a afirmat Abolfazl Shekarchi într-o declarație citată de Agenția de Știri Tasnim.

Acesta a adăugat că Iranul respectă toate reglementările internaționale privind regimul de zbor al dronelor.
 
Garda Revoluționară Iraniană a comunicat vineri că va face publice imagini care contrazic declarația SUA că o dronă iraniană ar fi fost distrusă. 

Incidentul este cea mai recentă izbucnire din Strâmtoarea Ormuz, un canal îngust dintre Iran și Peninsula Arabică, servind ca rută de transport pentru o cincime dintre exporturile globale de petrol.

Iranienii au început să se replieze pe frontul militar după ce Trump a retras SUA anul trecut din acordul nuclear încheiat de Iran cu puterile mondiale și a impus sancțiuni economice asupra Teheranului.

Pe 20 iunie, autoritățile iraniene au doborât o dronă americană despre care pretindeau că le-ar fi încălcat spațiul aerian național.

La începutul lunii iulie, forțele iraniene au încercat să oprească o navă britanică, dar au fost respinse de armata britanică. Statele Unite au acuzat la rândul lor Iranul de atacuri asupra petrolierelor, deși Teheranul neagă orice implicarea.

SUA au desfășurat în regiune tehnică militară ca, de exemplu, portavionul USS Boxer. În luna iunie SUA au anunțat trimiterea în regiune a peste 1.000 de soldați. Statele Unite au forțe staționate la națiunile arabe din zonă.