ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Washington-ul își nuanțează declarațiile privind debarcarea regimului Assad. Secretarul de stat al SUA John Kerry a declarat că este posibil ca guvernul de la Damasc și grupările rebele să colaboreze împotriva ISIS, fără ca președintele Bashar Al-Assad să plece de la putere.

Kerry consideră însă că va fi „extrem de dificil” de realizat o astfel de cooperare fără vreun semn că există o soluție privind viitorul lui Assad, transmite Reuters.

Agenția de presă comentează că această nouă poziție a lui Kerry reprezintă o schimbare majoră a Washingtonului, care, până acum, a cerut plecarea imediată a lui Assad de la putere. Ca de altfel, și ceilalți lideri occidentali.

Primul care și-a schimbat percepția asupra șefului regimului de la Damasc a fost și cel mai mare inamic al său: François Hollande, care atfel vedea situația din Siria până la atentatele din 13 noiembrie, de la Paris.

Pe 24 noiembrie, aflat în vizită la Casa Albă, Hollande a declarat că nu poate furniza o dată la care Assad trebuie să plece. Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, declara încă de vinerea trecută că este posibilă o colaborare cu trupele regimului de la Damasc în lupta contra ISIS. O poziție împărtășită și de ministrul Apărării german, Ursula van der Leyden.