ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE 16.05 ora 18:21 Damascul a dezmințit în mod oficial acuzațiile SUA referitoare la existența unui crematoriu într-un complex penitenciar militar, unde ar fi fost arse cadavrele a mii de prizonieri. Aceste„alegații'” sunt ''total nefondate'' și un ''scenariu hollywoodian'', susține guvernul sirian, transmit AFP și Reuters, potrivit Agerpres.
„Aceste alegații sunt total nefondate, nu sunt decât produsul imaginației acestei administrații și agenților săi'', a comunicat Ministerul de Externe agenției oficiale Sana.

Potrivit Damascului, „administrațiile americane succesive nu au încetat să țeasă minciuni și alegații pentru a-și justifica politica de agresiune și intervenționistă în celelalte state suverane”.

„Ieri, administrația americană ne-a livrat un nou scenariu hollywoodian rupt de realitate, acuzând guvernul sirian (...) că a construit un crematoriu în închisoarea Sedanya'', adaugă comunicatul Ministerului de Externe.
 
Știrea inițială

Departamentul de Stat al SUA lansează acuzații extrem de grave la adresa regimului de la Damasc. Americanii susțin că guvernul sirian arestează zilnic zeci de oameni, iar pentru ca urmele uciderii lor să fie șterse, cadavrele sunt arse într-un crematoriu construit special.
 
Americanii spun că au și dovezi, care arată că regimul președintelui Bashar al-Assad a construit un crematoriu lângă închisoarea Sednaya pentru a incinera cadavrele a mii de prizonieri uciși în acest complex penitenciar, situat la nord de Damasc. 
 
Prezentând presei o serie de fotografii luate prin satelit, Stuart Jones, asistent pentru Orientul Mijlociu al secretarului de stat, a acuzat Siria că a folosit acest crematoriu pentru a ascunde „crime în masă”. El a cerut regimului Assad să pună capăt acestor atrocități, iar Rusiei să crească presiunea asupra Damascului.

În aceste fotografii, datate aprilie 2017, aprilie 2016, ianuarie 2015 și august 2013, declasificate de guvernul american, se pot vedea clădiri, una purtând legenda 'închisoarea principală', iar cealaltă „crematoriu probabil”.

O altă fotografie, cu legenda 'zăpadă topită pe o parte a acoperișului', atestă, potrivit lui Stuart Jones, existența unui 'crematoriu instalat de regimul sirian'.

„Deși numeroasele atrocități ale regimului sunt bine documentate, credem că crematoriul este o tentativă de a ascunde amploarea crimelor în masă comise la Sednaya”, a adăugat diplomatul american, precizând că SUA vor prezenta dovezile comunității internaționale.

Acuzațiile oficialului american survin la câteva zile după vizita la Washington a ministrul rus de externe Seghei Lavrov, a cărui țară susține regimul Assad și înaintea unei noi runde de negocieri pe tema conflictului din Siria care încep marți la Geneva.