Primele vehicule militare blindate de timp Humvee, în număr de 24, au sosit acum două zile la Priștina, notează presa de la Belgrad.

Conform  televiziunii B92, care citează Radio Televiziunea de la Priștina, aceste vehicule vor fi puse la dispoziția viitoarei armate a Kosovo.


Aceeași sursă notează că în iulie, guvernul de la Priștina, a semnat un contract pentru achiziționarea a 51 de astfel de mașini de luptă.

Cele 24 de Humvee-uri achiziționate au fost predate forțelor de securitate din Kosovo în cadrul unei ceremonii la care au luat parte oficialități locale și reprezentanți ai ambasadei SUA de la Priștina.
 
Pe 14 decembrie, Parlamentul de la Priștina va discuta un proiect de lege care prevede formarea armatei Kosovo, decizie pe care Serbia o consideră inacceptabilă.

Belgradul consideră că formarea unei armate în Kosovo contravine prevederilor rezoluției 1244 a Organizației Națiunilor Unite, sub auspiciile căreia autoritățile de la Belgrad au părăsit provincia. Conform documentului respectiv, singurele forțe armate permise pe teritoriul provinciei sunt cele ale KFOR, care menținea pacea în Kosovo și Metohia.

Cu toate acestea, ambasadorul SUA de la Priștina a afirmat săptămâna trecută că Washingtonul „a susținut mereu transformarea forțelor de securitate din Kosovo în forțe armate”.

Atât Președintele Vucici, cât și premierul Ana Brnabici au susținut că nu se pune problema ca Belgradul să nu reacționeze dacă în Kosovo se formează o armată, pe care o consideră o amenințare față de majoritatea sârbă din Nordul provinciei.

Relațiile dintre Belgrad și Priștina sunt mai tensionate ca oricând, după ce autoritățile kosovare au impus o taxă de 100% față de produsele importate din Serbia și Bosnia.

 Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews