Republicani și democrați din Senatul american depun marți un proiect legislativ vizând impunerea unui set de sancțiuni împotriva Rusiei, în urma ingerințelor cibernetice și a acțiunilor militare ale Moscovei în Siria și în Ucraina, transmite Reuters.

Proiectul a fost inițiat de republicanul John McCain și de democrații Ben Cardin și Robert Menendez, toți senatori cu influență în materie de politică externă. Este de așteptat ca lor să li se alăture și alți senatori, ceea ce sporește șansele de aprobare a proiectului, scrie agerpres.ro.

Conform unei versiuni preliminare consultate de Reuters, documentul prevede impunerea de interdicții de viză și înghețarea bunurilor persoanelor 'care se implică în activități semnificative ce subminează securitatea cibernetică a infrastructurii publice sau private și instituțiile democratice', sau acordă asistență unor astfel de activități.

Sunt incluse, de asemenea, sancțiuni împotriva celor care desfășoară activități cu sectoarele de apărare sau informații ale Moscovei, sancțiuni ce ar putea afecta companii internaționale ce fac afaceri cu Rusia.

Congresmeni americani cer de multă vreme un răspuns mai dur la anexarea Crimeii de către Rusia și la intervenția militară a Moscovei în sprijinul președintelui sirian Bashar al-Assad.

Nerăbdarea lor a crescut de când agențiile americane de informații au comunicat că președintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie prin care s-a încercat influențarea rezultatului alegerilor prezidențiale americane în favoarea magnatului republican Donald Trump.

Printre altele, sunt prevăzute sancțiuni asupra investițiilor de peste 20 milioane de dolari în capacitățile Rusiei de petrol și gaze naturale.
Proiectul va fi introdus în Senat cu o zi înaintea audierii în Comisia pentru relații externe a acestei camere a lui Rex Tillerson, fostul CEO al companiei petroliere Exxon Mobil, propus de Donald Trump pentru postul de secretar de stat.

Numeroși legislatori, atât republicani, cât și democrați, au exprimat îngrijorări în ce privește colaborarea întinsă pe decenii a lui Tillerson cu guvernul rus, ca și în legătură cu relațiile lui cu Putin. Este de așteptat ca audierile, programate pentru miercuri și joi, să se axeze în mare parte pe aceste subiecte.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews